Column Welmoed van Dijken: Snoepje

24-05-2012 11:00

“Jezus mina”, verzucht een collega. Onze blikken volgen een voorbijgaand meisje met een strapless top en een al te beweeglijke borstpartij. Een paar minuten eerder liep er ook al zo’n blikvanger langs, in een jurkje met een – op zijn zachtst gezegd – zeer onflatteuze panty. Het is ook zo. De eerste zomerse dagen zijn van de een op de andere dag aan komen zetten, en van de weeromstuit weten we even niet meer wat we ermee aan moeten. Er moet weer een volledig nieuwe zomergarderobe bij elkaar worden geronseld, er mogen geen maandenlange lacunes meer tussen het teennagels lakken zitten, en de benen verdienen een grondige scheerbeurt voordat er überhaupt sprake mag zijn van de melkflessen laten bijkleuren. Je zou het er bijna warm van krijgen.

Maar dan, als we eenmaal op ons paasbest in de zon zitten, met de eerste tekenen van een gebronsde huid, kan het beginnen. Er is zon, en we worden vrolijker, mooier, geiler. Vaak ook in die volgorde. Het flirten en de seks kan nu echt niet lang meer op zich laten wachten.

Een paar week geleden was het nog heel anders gesteld met het weer, en werd ik in een koffiezaak alvast geconfronteerd met de voortekenen van het zomerse flirten. Terwijl ik naar een chocolaatje reikte, hijgde een man achter me het woord ‘snoepje’. Vorig jaar was het nog erger. Een 75-jarige passant becomplimenteerde me met mijn, ik quote, ‘mooie voorgevel’. Allemachtig zeg, met mannen als dit in de directe omgeving is het toch ook geen wonder om seksloos door het leven te gaan, eerder een voorrecht.

Klein kontje!
Nee, wat dat betreft kan de Nederlandse man nog wat opsteken van het buitenland, en mag de Nederlandse vrouw dolblij zijn met onze multiculturele samenleving. Het is een vooroordeel noch positieve discriminatie, maar simpelweg een voldongen feit. Buitenlandse mannen flirten en complimenteren beter en met meer respect dan Nederlandse mannen. Afgezien van die keer dat een vriendin vanuit een voorbijrijdende auto ‘klein kontje!’ kreeg toegeroepen. Een kleine greep uit de reeks woordkunsten van de altijd gebronsde man. ‘Meisje je bent schitterend, zorg goed voor jezelf.’ Deze maakte mijn dag niet alleen goed, ik ben hem ook nooit vergeten. Of gewoon: ‘mooie ogen’. Of-ie daar daadwerkelijk naar keek zal me een zorg zijn, hij wist het in elk geval goed te verbloemen.

Verwijt mij stereotyperingen, het zal me wat. Ik verheug me alweer op de volgende poëtische toespeling. Opdat het een mooie zomer mag worden.