PvdA-alcoholverbod leidt tot problemen

24-05-2012 16:00

Interessante kwestie rondom de vernieuwde Drank- en Horecawet. De PvdA wil de alcoholleeftijd verhogen naar 18 jaar. Dat is een probleem voor het verenigingsleven: wat doen we met de 17-jarige leden? Jan Boers, Praeses van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) maakt zich zorgen. Door de nieuwe wet valt de sociale controle op verenigingen weg. De Eerste Kamer debatteerde dinsdag over de aanpassing van de wet. Pvda-senator Pauline Meurs stelde de leeftijdsverhoging naar 18 jaar voor, gesteund door de SP en ChristenUnie. De motie zal dinsdag 15 juni in stemming gebracht worden.

Praeses Boers heeft twee punten van kritiek. De voorgestelde regeling is een vorm van leeftijdsdiscriminatie en ondergraaft daarnaast de sociale controle op de vereniging.  De LKvV ziet namelijk een stijging in het aantal hbo-studenten dat zich aansluit bij een studentenvereniging. Eerstejaars hbo-studenten zijn over het algemeen 17 jaar en zullen door de problematiek rondom handhaving van de leeftijdsverhoging wettelijk uitgesloten moeten worden van het verenigingsleven. “Dat is natuurlijk tegen alle verenigingsregels in: je wordt niet lid van een vereniging om vervolgens op grond van leeftijd gediscrimineerd te worden,” aldus Boers.

De LKvV is daarnaast bang dat het alcoholverbod juist leidt tot excessen omdat de sociale controle wegvalt. Studentenverenigingen met leden onder de 18 zullen moeite krijgen met de handhaving van deze regeling en eventueel zelfs minderjarige gaan mijden. Boers: “Verenigingen doen hun best om zich aan de regels te houden, maar deze leeftijdsverhoging brengt zo veel lasten met zich mee, dat we vrezen dat de jongere studenten geweigerd zullen worden en zo buiten de sociale controle van de vereniging vallen. In de sociëteit, tijdens de ledenavonden, is er genoeg sociale controle, maar wanneer iemand het op zijn studentenkamertje drie hoog achter op een drinken zet, is er niemand die hem in de gaten kan houden.”

U weet wat u te doen staat: schrijf uw volksvertegenwoordiger aan!