Business

Neem oudjes aan!

29-05-2012 13:30

Het lente-in-Afghanistan-akkoord, of hoe het ook maar heet, maakt het voor ondernemers aantrekkelijk om wat pensionada’s in dienst te nemen of uw personeel dat met pensioen moet, maar niet wil, te laten laten doorwerken. Veel van de risico’s van de oudere worden door Minister Kamp opgelost, waardoor u mooi een bak ervaring in huis kunt halen of houden, zonder dat het u al te veel kopzorgen oplevert.

Zo hoeft u voortaan een gepensioneerde grijsaard bij ziekte nog maar zes weken door te betalen. Kamp vindt de korte doorbetaling geen probleem, omdat gepensioneerden met hun AOW en eventuele pensioen al een vast inkomen hebben, aldus de Volkskrant. Bovendien mag u ze onbeperkt losse contracten aanbieden, u zit er niet aan vast. Een werknemer wordt bij het bereiken van de AOW-leeftijd automatisch ontslagen, u kunt samen met hem of haar bepalen hoe u de arbeidsovereenkomst daarna voortzet.

Win-win, want u houdt uw ervaring in huis zonder dat het u veel risico’s oplevert. Bovendien wordt de pensioenleeftijd niet meer het begin van een langgerekte vakantie, maar van een lekkere bijverdienste. Het maakt investeren in werknemers die nog maar een jaar of tien hoeven, voor u veel interessanter. Wel zullen 55-plussers die nog op zoek zijn naar een baan hierdoor relatief duur zijn in verhouding met reeds gepensioneerden.

De Tilburgse hoogleraar ouderenbeleid RenĂ© Schaik vindt het realistisch om minder rechten toe te kennen aan AOW’ers. Hij is ook niet zo bang voor verdringing op de arbeidsmarkt, zegt hij in voornoemde krant. 55-plussers moeten zich dan wel blijven ontwikkelen.