Business

Btw-verlaging, dus weer goedkoper naar het theater?

30-05-2012 17:47

Het was een flinke rel, de btw-verhoging op cultuur die Halbe Zijlstra doorvoerde begin dit jaar: van 6 naar 19 procent op theater- en concertkaarten. Nadat het kabinet gevallen is, werd de maatregel weer terug gedraaid. Gevolg: onmiddellijke prijsverlagingen in de meeste theaters, zoals het Nieuwe DeLaMar in Amsterdam of De Flint in Amersfoort. Per 1 juli althans, als de verlaging echt in gaat. Sommige poppodia twijfelen echter nog.

Vredenburg in Utrecht, bijvoorbeeld, wil eerst de verkiezingen afwachten: “Het kan zomaar zijn dat dit besluit na de verkiezingen weer wordt teruggedraaid”, zegt Annette Ris, directeur, tegen het ANP. Een alternatief kan zijn om alleen jongerenkaarten goedkoop te maken, om op die manier een breder publiek te trekken.
Koepelorganisatie Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties wil bovendien uitzoeken of de Belastingdienst een terugvordering gestuurd kan worden voor de 13 procent over alle kaarten die betaald is voor voorstellingen die na 1 augustus pas plaats vinden.