Business

Uitbuitende concurrentievervalser opgepakt

31-05-2012 09:52

Hoezee! Een concurrentievervalsende champignonkweker uit Moerdijk nam een loopje met de wet door 27 illegalen uit te buiten. Lekker de loonkosten drukken door een kluit buitenlandse vrouwen zonder vergunning tegen een appel en een ei urenlang te laten werken. Maar het spel is uit: de politie heeft de overtreder in de kraag gevat.

En dat is maar goed ook. Immers, u houdt u netjes aan de regels en moet lijdzaam toezien hoe dit soort ‘ondernemers’ er lachend met de winst vandoor gaan. Want de Moerdijker staat niet alleen, in alle sectoren wordt op deze manier gepoogd de kosten te drukken, al is het in de champignonsector wel erg bont gesteld. Vorig jaar werd in Gelderland al een champignonkweker opgepakt die maar liefst zeventig illegale Bulgaren uitbuitte.

Uitbuiten
En bij uitbuiting moet u denken aan “aan de wijze van huisvesting van deze illegale werknemers en de hoeveelheid werk die zij moesten verrichten in verhouding tot het loon dat ze kregen,” aldus een woordvoerster van het OM in BN de Stem.

Uitbuiten voor eigen gewin en de eerlijke concurrentie op oneerlijke wijze een faillissement indrijven. En dat heet dan ‘ondernemerschap’ is dat. In de sector van de champignonkwekers is het zo erg gesteld dat al in 2009 een speciaal Interventieteam Champignons in het leven werd geroepen. Daarin werken onder meer politie, OM, Belastingdienst en UWV samen, wat kennelijk vruchten afwerpt. Ook werd een keurmerk voor bonafide champignons in het leven geroepen. Triest dat dit nodig is.

Niet alleen
Maar als gezegd is het zeker niet de enige bedrijfstak waar uitbuiting strijk en zet is. Er zijn veel meer malafide ondernemers die proberen door dergelijke praktijken hun marges op peil te houden. Innoveren? Waarom zou je, als je ook voor een habbekrats een stel zigeuners kunt uitbuiten? Goed dat dit soort gasten worden opgepakt en opgebost. De slavernij hebben we een paar honderd jaar geleden niet voor niets afgeschaft.

cc-foto: Benkos Bioho