Welmoed van Dijken: tongen, geen seks

31-05-2012 13:42

Het is maandagmiddag. Misschien hebben we wel wat beters te doen, maar we doen het lekker niet. Met een vriendin zit ik in een tjokvol Noorderplantsoen te picknicken. Iedereen spreidt meer huid dan stof tentoon, het is zien en gezien worden. Naast ons liggen drie meisjes, waar al snel een paar jongens op af stappen. Ze laten zien waar hun plek is te vinden, voor het geval de meisjes straks nog even willen buurten. Ons wordt geen blik gegund. Zo krijg ik natuurlijk nooit seks. Bij mijn gezelschap groeien de beurten ook niet aan de boom, daarom heeft zij sinds kort haar verwachtingen verlaagd. Afgelopen weekend belandde ze weliswaar bij een man in bed, maar er is alleen gezoend. Geen seks. Althans, bijna niet.

Het brengt me terug naar vroeger, maakt me bijna nostalgisch. Toen we zestien waren konden we niet lukraak alle vangsten door de voordeur van het ouderlijk huis entree laten maken, en in Nederland kennen we de Amerikaanse tienerluxe van seks op de achterbank van een bolide niet. Mooie luxe is dat, overigens. Als de jongen in kwestie rijke ouders heeft gebeurt het ongemak in een Chevrolet, anders moet je het doen met -of beter gezegd, in- een Opel Kadet. Golddiggers komen eigenlijk gewoon voort uit opportunistische tienermeisjes. Enfin, wij in Nederland compenseerden dit tekort door veelvuldig te tongzoenen. Kritisch rondkijken, daar was nog geen sprake van. Zoenen was het zwetende broodje kaas, seks een schaarse delicatesse.

Casual zoenen. Als ik er nu aan terugdenk, was het eigenlijk volslagen idioot en smakeloos. Hoewel mijn aantal tongpartners de afgelopen jaren behoorlijk gestagneerd is gebleven, werd er zo rond mijn zestiende flink wat afgelebberd. Soms zelfs meerdere op een avond, gadverdamme, het was bijna een ordinaire sport. Ik mag me gelukkig prijzen dat de hoeveelheid vrijwel anoniem en soms erg curieus speeksel dat in mijn tienerjaren is uitgewisseld inmiddels hopelijk als zeven jaar oude nicotine uit mijn lichaam is verdwenen.

Hoewel ik de tongperiode graag mijlenver achter me laat, lijkt mijn gezelschap te zijn herboren. Waarom ook niet, het blijft de meeste actie sinds maanden. Blijkbaar was het toch zo’n succes dat ze voor de zomer de mogelijkheid op een nieuwe slettenperiode heeft aangekondigd. Maar dan alleen voor zoenen, niet voor seks. Althans, bijna niet.