Leven

Studentenverenigingen voorkomen alcoholmisbruik

04-06-2012 09:09

Maandag 4 juni a.s. zal de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) haar online versie van de Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA-cursus) publiceren. Via www.lkvv.nl kunnen barvrijwilligers bij alle studentenverenigingen gratis een goede cursus volgen, voordat zij achter de bar van hun sociëteit gaan staan. De LKvV houdt zich in samenwerking met Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) actief bezig met het voorkomen van alcoholmisbruik onder studenten. Zo organiseert de LKvV onder andere de jaarlijkse Alcoholbeleidsdag voor nieuwe bestuurders, is het Alcoholbestuursreglement beschikbaar voor alle verenigingen én is de LKvV lid van de Werkgroep ‘Alcohol en Jongeren’ vanuit het Ministerie van VWS. Nu is er ook de mogelijkheid om de Instructie Verantwoord Alcoholschenken bij de LKvV te volgen.

Het IVA certificaat is te behalen door een cursus te doen die bestaat uit diverse teksten en foto’s in de barvrijwilliger in staat te stellen op een verantwoorde manier alcohol te schenken op hun sociëteit. Wanneer de vrijwilliger alle informatie heeft gelezen en vervolgens de test succesvol heeft afgerond, is deze een gekwalificeerde barmedewerker en mogen bardiensten gedraaid worden op tijdstippen dat alcohol geschonken wordt.

Controle
Het schenken van alcohol brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee en daar zijn studentenverenigingen zich terdege van bewust. Jan Boers, voorzitter van de LKvV: “Ik zal niet ontkennen dat er op studentenverenigingen regelmatig gedronken wordt, maar wij doen er samen met alle verenigingen alles aan om de excessen te voorkomen. De onderlinge sociale controle op studentenverenigingen door het bestuurders en andere leden is erg groot, maar natuurlijk moeten we proactief bezig zijn met het neerzetten van een goed en werkbaar alcoholbeleid.”

Om het de verenigingen makkelijk te maken hun barvrijwilligers correct op te leiden heeft de LKvV in samenwerking met NOC*NSF en STIVA de website gerealiseerd. NOC*NSF gebruikt al langer een soortgelijke cursus voor de barvrijwilligers van haar sportkantines, de LKvV IVA-cursus is echter volledig toegespitst op studentenverenigingen.