Tegen Denemarken gaat het om het echie

04-06-2012 13:00

Iedereen heeft vroeger wel eens geknikkerd. Voordat de stierenkloten uit de zakken kwamen speelde je eerst in; even opwarmen voordat het echt los ging. Het maakte niet uit of je bij het neppie er niets inknikkerde, het ging om het echie. Het EK begint vrijdag en het Nederlands Elftal komt een dag later voor de eerste keer in actie tegen Denemarken. Voor het echie.

Sprint
Een eindtoernooi als het EK is een sprint, geen marathon. In een competitie van 34 wedstrijden heb je nog ruim de kans een serie slechte wedstrijden te compenseren. Bij het EK gaat het erom dat je er meteen staat. Voor de helft van de teams duurt het EK slechts 270 minuten, het is zaak het beste naar boven te halen in die tijd.

Veel analytici leggen ongelooflijk veel gewicht op de oefenwedstrijden van de afgelopen weken en de poulewedstrijden tegen Duitsland en Portugal zijn helemaal kapotgeanalyseerd. Maar waar veel mensen aan voorbij gaan is de wedstrijd tegen Denemarken.

Openingswedstrijd
Winst in de eerste wedstrijd is de sleutel, en daarin heeft Oranje de afgelopen toernooien heel goed gepresteerd. Bij het WK in 2006 wonnen ‘we’ met 1-0 van Servië en Montenegro en de daaropvolgende overwinning tegen Ivoorkust zorgde ervoor dat de van tevoren gevreesde wedstrijd tegen Argentinië er niet meer toe deed. Het verhaal van 2008 weten we allemaal nog wel. Italië werd met 3-0 van de mat gespeeld in de eerste wedstrijd van het EK in Zwitserland en Oostenrijk en daarna kon Nederland in cruise control naar de kwartfinale.

En twee jaar geleden werd Denemarken zonder veel problemen en zonder flair met 2-0 opzij gezet en de daaropvolgende overwinning op Japan zorgde ervoor dat Nederland na twee wedstrijden al zeker was voor de volgende ronde.

Echie
Zaterdag is voor Oranje de eerste wedstrijd om het echie. Het is de wedstrijd die bepaalt met welk gevoel en vooral welke uitgangspositie we de wedstrijden tegen Duitsland en Portugal ingaan. Bij winst tegen Denemarken staan we er goed voor, minstens één van de twee concurrenten heeft namelijk al puntverlies geleden tegen de andere. Bij winst tegen Denemarken is een gelijkspel tegen Duitsland helemaal zo slecht nog niet.

Sterker nog: een overwinning tegen Denemarken kan wellicht een scenario opzetten waarbij Portugal en Nederland in de laatste poulewedstrijd genoeg hebben aan een salonremise. Een salonremise waardoor niet alleen de kwartfinale wordt gehaald, maar waardoor ook de halve finale binnen handbereik is. In Poule A zitten immers geen zwaargewichten.

Een mooi scenario, maar dan moet we wel eerst van Denemarken winnen. Want de wedstrijd Denemarken is is de eerste om het echie.