Epke en de gouden plak: minder vanzelfsprekend dan het het lijkt

05-06-2012 21:00

Het zou meer dan een teleurstelling zijn als Epke Zonderland deze zomer in Londen geen gouden plak wint. Met zijn overwinning aan de rekstok afgelopen zondag in Maribor (zie ook onze wrap-up) bewees hij een klasse beter te zijn dan zijn concurrenten. Bovendien toonde hij daarnaast aan precies op tijd in topvorm te steken. Echter, Epke Zonderland is naast Fries ook Nederlander en precies daar kan het nog misgaan.

Revanche
Zoals zo vaak op eindtoernooien wil hij namens Nederland niet alleen winnen, maar ook nog het liefst op een unieke manier. En dus nam hij voor zijn oefening drie zeer gevreesde turningrediënten – salto’s met de namen Kovacs, Casina en Kolman – en maakte er, door ze in één beweging achter elkaar uit te voeren, een explosieve cocktail van die voor euforie zorgde in Maribor, maar misschien ook een fikse kater op kan leveren in Londen.

Tijdens de Olympische spelen in 2008, toen Zonderland niet volledig fit was, ging het namelijk mis op de Kovacs en greep hij mis. Bij het EK in Montpellier een paar weken terug viel Epke opnieuw, terwijl hij zijn eigen combinatie van de drie vluchtelementen uitvoerde. Met in het achterhoofd dat er nog steeds een kleine kans is dat de turnbond Jeffrey Wammes in zijn plaats naar de Olympische Spelen zou sturen, begaf Zonderland zich dus op glad ijs met een aantal mindere prestaties dit seizoen.

Wammes profiteerde niet, turnde zelf ook niet op zijn beste niveau en raakte daarnaast in Maribor licht geblesseerd. Tel daar de ditmaal wel gelukte oefening van Zonderland bij op en de discussie lijkt beslecht in het voordeel van laatstgenoemde, die bovendien vol vuur zit om zich voor de verloren Olympische Spelenfinale te revancheren.

De gok
Hoe Zonderland dat precies gaat doen is nog niet duidelijk, maar de kans is klein dat hij onder zijn niveau zal turnen om er iets zekerder van te zijn dat hij zijn oefening goed afrondt. En terecht ook, niets is erger dan verliezen terwijl je weet dat je beter had gekund. Alleen… Verliezen is ook erg als je weet dat je door iets minder ambitieus te zijn die gouden medaille eveneens om je nek had kunnen hangen.

Pragmatisme tegenover estheticisme. Willen winnen of mooi willen winnen, het lijkt me na de nationale discussie over Van Persie en Huntelaar het meest urgente probleem. Persoonlijk denk ik dat Zonderland niet anders kan dan op de Olympische Spelen de hoogste moeilijkheidsgraad op te zoeken. Een winnaar turnt niet onder zijn niveau en, om opnieuw een voetbalvergelijking te maken, Cruijff zei het ooit al: “Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander.” Wat denk jij?