ThePostOnline

Henk Bleeker (CDA) wil boeren nog meer pesten

05-06-2012 13:31

Alsof er nog niet genoeg wordt geregeld: staatssecretaris Henk Bleeker wil nu ineens voor boeren gaan bepalen hoeveel dieren ze mogen houden. Het liefst tot op twee cijfers achter de komma nauwkeurig. Zodat ook de boeren, die toch al zo worden uitgeknepen door de overheid, perfect in het technocratische maatbekertje passen. En hoeveel varkens en koeien mag u op stal hebben precies? Maximaal 175.000 leghennen, 240.000 vleeskuikens, 500 melkkoeien, 2000 zeugen of 10.000 vleesvarkens en 2000 melkgeiten of vleeskalveren. En geen halve haan meer. Wellicht dat deze CDA-hereboer de boeren zelf als kistkalveren ziet?

Dit proefballonnetje van Bleeker staat niet op zichzelf. Bleeker is ook al tegenstander van megastallen, terwijl daar in bepaalde gebieden toch echt voldoende ruimte voor is. Die megastallen zijn nodig om de vleesexport op peil te houden en om de veehouders ook voor toekomstige generaties nog uitzicht te kunnen bieden op een normaal bestaan.

Maar volgens Bleeker is dat allemaal niet nodig en zal hij er echt wel zorg voor dragen dat boeren en hun kinderen een fatsoenlijke boterham overhouden aan hun bedrijf. Nouja, tot er weer een MKZ-crisis of vogelgriep uitbreekt natuurlijk. Want dan moeten alle 10.000 vleesvarkens en 175.000 leghennen tot op de laatste zeug en hen worden afgeslacht. Gelukkig weten ze dan wel hoeveel er maximaal op in de stallen zitten.