Sport

Moe van Willem van Hanegem

05-06-2012 09:00

Willem van Hanegem was ooit een begenadigd voetballer, zo heb ik mij laten vertellen. Één van de betere die Nederland ooit heeft gekend. Hij heerste op het middenveld, deelde de lakens én af en toe een cakie uit. Verdedigde, scoorde en had een fantastische winnaarmentaliteit. Naar het schijnt, want ik heb de beste man zelf nooit zien spelen.

De van Hanegem die ik ken is een vervelende en gefrustreerde meneer aan het worden. Gefrustreerd dat zijn trainerscarrière nooit geworden is wat hij er van hoopte. Gefrustreerd dat ‘zijn cluppie’ Feyenoord inmiddels niet meer zit te wachten op de diensten van een narrig en negatief kereltje. Gefrustreerd dat zijn bestaan als grote meneer als een nachtkaarsje uitgaat.

De van Hanegem die ik ken spuugt zijn gal over alles en iedereen. In zijn columns in het AD volgt hij van alles, maar vooral Oranje en Feyenoord. Niks lijkt te deugen binnen zijn club. Wanneer De Kromme écht iets voor Feyenoord wil betekenen dan deelt hij zijn kritiek binnenskamers. Of nog beter, hij houdt gewoon zijn mond tot hem iets wordt gevraagd. Blijkbaar zitten ze in Rotterdam niet meer te wachten op de mening van de vedette. De vedette die maar geen afscheid kan nemen van de spotlights.

De van Hanegem die ik ken zeurt over elke international, elke wissel, elke aankoop en elke euro die wordt omgedraaid in het Maasgebouw. Geen bestuurder, trainer of speler die er nog iets van kan. “Vroeger trapten we zo’n nieuwe gozert vier keer over de hekken. Tegenwoordig blijven ze thuis met een blauwe teennagel. In mijn tijd hadden ze m’n been kenne amputeren, ik speelde op zondagmiddag gewoon.” Je hoort het hem zeggen. De enige die er serieus bij kijkt is de Rotterdammer zelf.

De van Hanegem die ik ken zit op televisie en in zijn wekelijkse column de act op te voeren die Van Hanegem heet. Quasi verveeld en ongeïnteresseerd zijn ‘ongezouten’ mening te verkondigen. De tijd dat hij daarmee de lachers op zijn hand kreeg is voorbij. Zelfs het simpel te vermaken Voetbal International publiek zit niet meer te wachten op de voorspelbare norsheid van De Kromme.

De van Hanegem die ik ken moeten ze tegen zichzelf in bescherming nemen. Niet meer uitnodigen als analist. Niet meer een brok zwart gal in letters laten spuwen op de maandagmorgen in het AD. Niet meer op een lijst zetten met mogelijke trainers voor Feyenoord. En al helemaal niet het komende EK laten analyseren. Gun de man een waardige oude dag op de golfbaan in plaats van in de spotlights. Dat is het beste voor iedereen, maar vooral voor De Kromme zelf.