Kuyt aan het bier, Sneijder op de bank

06-06-2012 21:00

Een biertje drinken met Dirk Kuyt. Dat zien de meeste Nederlanders wel zitten. Uit een zeer commercieel onderzoekje bleek de Katwijker de favoriete international om mee te ‘pilsen’. Gelukkig heeft Dirk in Polen en Oekraïne genoeg tijd over, de aanvaller speelt toch weinig en bier zal daar ook wel genoeg zijn. Dat onderzoek komt hem dus goed uit maar is ook juist zijn probleem. Dirk Kuyt is té lief en zal nooit eens boos worden, hij heeft collega’s. 

Easy way out
Kuyt zal dus weinig aan spelen toekomen. Dat is op zich niet zo gek, het beste is er wel vanaf. Hij gaat nog ongeveer twee jaartjes afbouwen bij Fenerbahce en wordt dan voor nog één of twee jaar naar Feyenoord getransfereerd. Maar ook als het beste er niet vanaf zou zijn had Kuyt niet gespeeld. Net als Klaas Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart. Zij hebben inmiddels te kennen gekregen dat er voor hen geen plek in de basis is. Bert van Marwijk kiest daarmee voor de makkelijke weg. Huntelaar is Duitslands topscorer en heeft een hoger moyenne in Oranje dan zijn concurrent Van Persie. Van der Vaart maakte in de 20 minuten die hij tegen Slowakije speelde een goede indruk, heeft een beter seizoen achter de rug dan ‘pak’m beet’ een Wesley Sneijder of een Arjen Robben, maar ook hij start niet. De reden is zowel begrijpelijk als laf. Bert van Marwijk stelt niet de beste elf op, hij laat de beste bankzitters op de bank zitten. Van Persie had inmiddels heel Krakau afgebroken als hij op de bank moest gaan zitten.

Stampij
Ja, hij was boos maar  vooral getergd ook getergd. Klaas Jan Huntelaar kreeg in een één op één gesprek op de kamer van Van Marwijk het slechte nieuws te horen. In de kranten liet de spits dus optekenen boos te zijn maar te zullen strijden voor een basisplaats. De reactie van een ideale schoonzoon, jammer genoeg voor ‘Huntertje’ denkt de dochter van Bert daar anders over en heeft Van Marwijk al een schoonzoon in de selectie. Het is een faire manier van reageren, het kost ‘The Hunter’ alleen wel zijn basisplaats. Van Persie was gaan muiten, Robben had hetzelfde gedaan en Sneijder had Yolanthe ingeschakeld.

De stampij zou hilarische vormen aannemen en waarschijnlijk zou Boulevard 24/7 uit gaan zenden. Van Marwijk durft dus niet. Het verschil zit hem misschien wel in dat eerdere biertje. In de kroeg staan we dus liever naast Kuyt dan naast Wesley, liever naast Klaas Jan dan naast Robin. Ze zijn liever schattiger en zullen de bondscoach dus geen hoofdbrekens bezorgen en de KNVB geen extra rekeningen voor vernielde hotels. Het is wel duidelijk: Van Marwijk is uit op een goede sfeer en kan geen muiterij gebruiken.

Robben voor de penalties
Is deze keuze eerlijk? Nee, geenzins. Als je kijkt naar de cijfers in Oranje moet Huntelaar in de spits spelen. Ook laat van Marwijk zijn eigen adagium: wie weinig speelt, speelt niet vallen. Sneijder en Robben hebben veel minder wedstrijden achter hun naam staan dit seizoen dan Van der Vaart. Er is wel degelijk een uitzondering, exceptioneel goed spel, alleen dat hebben we van Sneijder en Robben ook nog niet gezien. U ziet het: Huntelaar hoort gewoon in de spits Affelay op links, Van der Vaart op 10 en op rechts, omdat ie dan de penalties voor zijn rekening mag nemen vooruit dan maar, Arjen Robben. Sneijder en Kuyt kunnen dan toezien, vanuit de bar of op de bank.