Sport

VI Oranje: wijvenprogramma met een beetje voetbal

06-06-2012 18:00

Mart Smeets wist het al: tv-programma’s maak je voor mevrouw Van Zetten uit Tiel. Want niet meneer Van Zetten doet de boodschappen, dat doet mevrouw Van Zetten. RTL heeft dat ook in de oren geknoopt. Als Voetbal International ‘Koffietijd voor mannen’ is, dan is VI Oranje ‘Koffietijd voor vrouwen, maar dan later’. Dus maken Wilfred, Johan en René het treurigste wijvenprogramma ooit en knijpt RTL Unilever in haar handjes.

De föhn, de bril en de snor
U dacht u een echt mannenprogramma keek? Tuurlijk niet. Mevrouw Van Zetten kan lekker blijven hangen na Welcome Home, Derek Ogilvie of Dit is mijn lijf. Niet voor niets zo geprogrammeerd, want meneer Van Zetten, de lul, kijkt daarom ook naar megalomane lepeltjesbuigerts en vrouwen die op prime-time television tegen een miljoenenpubliek vertellen dat ze zich schamen voor de putten in hun reet. Daarna mogen de föhn, de bril en de snor de avond afsluiten voor meneer en mevrouw Van Zetten.

Meneer Van Zetten mag het gevoel hebben dat hij met de jongens in de kantine zit, eigenlijk zit hij met de rest van de Tielse huisvrouwen bij de kapper. Want waar gaat het over tijdens die anderhalf uur echte-mannen-tv? Over het liefdesleven van de zus van Hans Kraay natuurlijk. Over de zwarte tenues en roze schoenen die geen gezicht zijn. Over Derksens sanitaire gewoontes en hotelergernissen. Over de geslachtsorganen van de vrienden van Gijp en natuurlijk over de haarverzorging van Wilfred Genee.

Zestien minuten
Ondertussen krijgt u meer reclameblokken voorgeschoteld dan Jan Boskamp bitterballen op kan. Hier, ruim zestien minuten kutcommercials. En dan hebben we het nog niet eens over het half uurtje schijtlollige gesponsorde items, de twintig minuten product placement en het kwartiertje contractueel overeengekomen city marketing. Daar tussendoor mogen Johan en René een paar minuutjes de standaardriedeltjes afdraaien over linksbuitens-op-links-rechtsbuitens-op-rechts en aanvallend-voetbal-kan-niet-met-twee-matige-brekers-op-het-middenveld. Om daarna weer snel een YouTube-fragmentje uit 1993 of een sfeerreportage vanaf het strand uit te zenden.

Het EK moet nog beginnen , maar mevrouw Van Zetten heeft nu al zin om met haar Bavaria-jurkje en juichbandjes over de boulevard van Scheveningen te flaneren. En jij, meneer Van Zetten, jij gaat mee. De EK thuistap en het Mora snackassortiment sleep je achter je aan om lekker met de jongens te kunnen ouwehoeren. Over het haar van Wilfred Genee, ja. Wijf!

Jeroen Weghs is te volgen op Twitter

CC-foto: Niels Kim