Zuipen zonder kater

06-06-2012 15:03

Iedereen heeft het ooit wel eens gezegd. De dag na een gezellige avond doorhalen in de kroeg. ‘Ik ga nooit meer drinken.’ Ondanks dat we het keer op keer weer beweren, weten we vanaf het moment dat we de woorden uitgespreken, dat het klinkklare onzin is. De tergende hoofdpijn, het kotsen, de voortdurende dorst, het weegt allemaal niet op tegen het plezier dat we beleven aan een goede avond doorzakken. En dus blijven we drinken tot we er, soms letterlijk, bij neer vallen. Gelukkig lijken dit, binnen vier jaar, allemaal problemen uit het verleden te worden. Engelse wetenschappers werken aan een vervanger van alcohol, synthetische alcohol genoemd, die de gebruiker slechts tot een lichte aangeschoten toestand kan brengen. Dit klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Maar wellicht ook wel als de meest zinloze uitvinding om waar te zijn.

Nutteloos
Het meest nutteloze aan de uitvinding is wellicht dat de kans groot is dat het gaat floppen bij het grote publiek. We weten dat het er aan gaat komen, maar we weten ook dat we waarschijnlijk geen gebruik gaan maken van dat synthetische spul. Buiten het feit dat synthetische alcohol niet eens lekker klinkt hebben we natuurlijk ook al de Supersmoker afgewezen. Waarschijnlijk bestaat deze nepsigaret nog steeds, maar zien we hem nooit gebruikt worden door de consument. Realistisch gezien weten we dat alcohol ook niet zomaar van de markt zal verdwijnen. En dan blijft er dus altijd de keuze bestaan tussen alcohol en een substituut. Een avond goed doorzakken en in een lichtelijk roesje raken. Misschien is het een goed alternatief voor iemand die zijn eigen grenzen niet kent, maar een vervanger voor een goede avond stappen of het wegzuipen van je liefdesverdriet zal het niet worden. Niemand laat zich zomaar zijn geliefde biertje afnemen.

Zuipen zonder coma
Wellicht kan dit synthetische brouwsel geschonken worden onder de jeugdigen. Met trends als comazuipen, slimmen en eyeballing, is het niet verkeerd eerst een paar jaar te oefenen met drank. Maar of dit nou echt de oplossing is, Joost mag het weten. Want wie heeft er als tiener nou niet geëxperimenteerd met drank? Allemaal zijn we hartstikke dronken geweest en allemaal hebben we de consequenties gedragen die bij een avond doorzakken horen. Studenten van nu hebben allemaal Stef Stuntpiloot kapot geslagen en de daarbij behorende shotjes weggetikt. Al doende leert men. Daarmee hebben we grenzen leren stellen voor onszelf. Die grenzen worden soms nog wel eens overschreden, maar dat komt omdat we ook zoveel plezier uit alcohol halen. Dat kan een substituut niet zomaar vervangen. Ondanks dat deze wetenschappers gouden bergen beloven, blijft het eerst zien en dan pas geloven.