ThePostOnline

Berichten uit de ivoren toren: ESM NEE!!!11!11

07-06-2012 13:24

Afgelopen week was het weer bal op twitter. Ik had een nogal goedkope tweet geplaatst over de PVV, waarna de Prinsenvlaggen van Geert de rest van de middag m’n mentionlist kwamen volschelden. Dat is mooi, want PVV’ers trollen is een heel makkelijk en vermakelijk tijdverdrijf. En daar is twitter voor. Wat opvalt zijn de bio’s van deze mensen. Een half jaar geleden stond daar steevast STOP ISLAM!!! Nu staat er ESM NEE!!! (Altijd met drie uitroeptekens. De PVV-zegel. Eén uitroepteken is nadruk. Twee is supernadruk. Drie is meganadruk.)

Europa is de nieuwe Islam. Wilders komt superlatieven te kort –knettergek, superstom, megavervelend- om het Kwaad uit Brussel weg te zetten als de nieuwe oorzaak van al onze problemen. En het werkt. De Gewone Man met enorme televisie waar al zijn meubilair naar gericht staat volgt klakkeloos en is ook boos. Op Europa.

Andere politici schieten in een inmiddels bekende stuip van post-populisme. Ja, die Wilders heeft toch wel een punt. Ja, we moeten het volk niet negeren. Ja, we hebben geleerd van Fortuyn. Weg met Europa. Hup Holland hup.

Volkssentiment
Niemand is ongevoelig voor volkssentiment. Van mijn dertiende tot mijn vijftiende was ik lid van de SP. Vier jaar later stemde ik VVD en was ik stiekem bang voor moslims. Volgende week woensdag, als we tegen de moffen spelen, kan iedereen mijn onderbuik met eigen ogen zien. Letterlijk, ben ik bang.

Maar deze Europa-haat gaat volledig aan me voorbij. Ik hou namelijk van Europa en ben trots op het stempel Euopeaan als ik in de Verenigde Staten ben. Tot een maand geleden had ik geen idee wat het ESM was. Ik heb het net voor de zekerheid opgezocht op Wikipedia. Het Europees Stabiliteitsmechanisme, de opvolger van de Europese Faciliteit voor Financiële Stabiliteit. Ik heb nog steeds geen idee wat het is.

Moslims komen onze stamppot afpakken
De Eurocrisis is een heel echt probleem, geloof ik, waar hele serieuze mensen hun hoofd over breken. En of de ESM een goed idee is voor de economie zou ik u werkelijk niet kunnen zeggen (soms heb ik het vermoeden dat niemand dat eigenlijk kan). Maar daar gaat deze volkswoede niet over. Dit gaat over de golem Europa die de waarden van ons kleine landje aan de zee bedreigt. Het Kwaad Brussel formely known als de Moslims, die onze stamppot wil komen afpakken.

Discussies over Europa gaan niet over de vraag of het ESM werkt, maar over onze soevereiniteit. Voorstanders wringen zich in bochten om mij te verzekeren dat Nederland heus nog wel Nederland blijft. Dat deze maatregel een noodzakelijk kwaad is. Alsof ze oprecht geloven dat Brussel deze crisis kan en moet oplossen, maar dat ze het eigenlijk ook liever niet willen. Waarom zo angstig? Je bent voor Europa, wees dan ook gewoon Eurofiel. Zo wint Wilders zonder z’n handen vuil te maken.

Game of thrones
En Europa is helemaal niet zo’n gemakkelijke zondebok. In de afgelopen tien jaar heeft Wilders een bestaand probleem van Marokkanen opgeblazen tot reusachtige proporties. Hoge Heren in Den Haag die blind waren voor problemen op straat. Ella Vogelaar die de shithole waarin ik woon een ‘prachtwijk’ noemt.

Maar Europa is geen fysieke zondebok. Brusselse ambtenaren hangen niet op bankjes en sissen niet naar vrouwen. Ze stelen geen fietsen en zoeken geen ruzie op het Rembrandtplein. De aanval op onze waarden blijft abstract. Dat maakt haten lastiger. Uiteindelijk vindt het volk hun voor- en achtertuin belangrijker dan ons constitutioneel systeem. Of om uit de beste televisieserie ooit te citeren: “The common people pray for rain, and a summer that never ends. It is no matter if the high lords play their game of thrones, so long as they are left in peace.

Forum Romanum
Een voor de hand liggende, maar tot nu toe vergeten, oplossing is va banque. Ja mensen, u heeft ons betrapt. We geven niet zomaar soevereiniteit op. We geven alle soevereiniteit op. U gaat in het land wonen van zowel de Mona Lisa als de Nachtwacht. Zowel de Brandenburger Tor als het Forum Romanum. Zowel Christiano Ronaldo als Chrsitian Eriksen, die elke vier jaar tegen elkaar spelen in ons eigen Europees Kampioenschap. Onze politieagenten gaan eruit zien als Carabinieri. Ons volkslied is van Beethoven himself. We noemen het: de Superstaat.

En het Koninkrijk der Nederlanden dan? Ach. Zoveel traditie gooien we niet overboord. Uw opa’s opa was erbij toen we ermee begonnen. De Oranjes mogen blijven zitten als u dat wil, noemen we ze gewoon weer Stadhouders. Van de State of the Netherlands.

Pro-Europese politici: Iedereen vermoedt toch al dat dit de missie is. Zowel de voor- als tegenstanders. Geef het dan gewoon toe. En maak het een hoopvolle boodschap.

Het schijnt dat de integratieproblemen voorbij zijn als Afellay over een maand de 1-0 scoort. Misschien voelt iedereen zich Europeaan als Müller in de 89e minuut alsnog de gelijkmaker erin prikt.