Weten & Tech

De ondoorgrondelijke wegen van Apple’s Appstore afkeurbeleid

07-06-2012 09:38

Apple heeft met de verkoop van 35,1 miljoen iPhones en 11,8 miljoen iPads in het eerste kwartaal van 2012 een winst van 11,6 miljard dollar kunnen bijschrijven. Apple lijkt het paradijs op aarde, met perfect uitziende producten, een soepele besturing en een omzet waar zelfs de grootste miljardair enkel van kan dromen. Apple accepteert alleen het allerbeste en ze zijn niet scheutig met het verstrekken van informatie. Het publiek krijgt enkel te weten wat ze moeten weten, zoals bijvoorbeeld dat ze circa een half miljoen Apps in de Appstores hebben staan. Echter, over de hoeveelheid afwijzingen zijn nergens cijfers te vinden. Ik ga u daarom een verhaal vertellen over één zo’n afwijzing. Het is daarmee mogelijk niet representatief, maar geeft wel een klein inkijkje in het ondoorgrondelijke beleid van deze grootmacht.

In de door mij initieel ontwikkelde Ipad-game Occupy the Game verstopten hebberige bankiers en politici zich op een foto. De speler moest hen vervolgens vinden (“vind hebberige mensen!”) en de eindbaas kreeg een tomaat naar zijn gezicht. De verhaallijn had een politieke boodschap. Zo heette één van mijn eindbazen Changelittle (lijkend op Obama) en een ander The Greek. Zeven weken geleden werd dit spel ter controle opgestuurd. Vier weken terug hoorde ik het resultaat: afgewezen.

Mr. Moneymachine
Communicatie over deze afwijzing was helaas onmogelijk. Op mails werd niet gereageerd en bellen kon niet: de beoordelaars gaven niet thuis. In de afwijzingsmail stond alleen het volgende: “Your app contains content that is defamatory or offensive”. Daarmee moesten wij het doen. Kortom: inbinden! Changelittle werd Mr. Moneymachine, The Greek werd Mr. Grabitall, etcetera. Het sterk aangepaste spel, leuk maar minder sterk dan het origineel, stuurden wij wederom op. Dit spel staat sinds donderdag 24 mei in de Ipad Appstore.

Het is begrijpelijk: Apple plaatst liever geen ‘dubieuze’ producten in haar winkels. Toch klopt er iets niet: in de wereld van computerspelletjes, waar in een doorsnee spel meer doden vallen dan in een James Bond film, had ik meer elleboogruimte verwacht. Moorddadige spellen zoals Metal Gear en Mortal Kombat staan namelijk wel in dezelfde Appstore, maar een spelletje waar de speler een tomaatje gooit richting een karikatuur die The Greek heet niet? Dat is toch een vreemde zaak.

Natuurlijk ben ik desalniettemin blij dat ons spel een plekje in het online winkelwalhalla heeft gekregen. Het spel is overigens gratis te downloaden uit de Ipad Appstore. Je zult dan, als je goed oplet, mogelijk een aantal van bovengenoemde verhaallijnen kunnen herkennen bij het zien van dansende cheerleaders, glooiende Griekse heuvels en San Francisco!

Fred van’t Ent is parttime spelmaker. Occupy the Game is gratis te downloaden. De trailer van dit spel, met o.a. demissionair premier Mark Rutte, is te zien op Youtube.

CC-Foto: Rasbak