ThePostOnline

Minister Kamp presenteert voorstel voor versoepeling ontslagrecht

08-06-2012 15:20

Of het ontslaan van een werknemer straks per Post-It op een beeldscherm kan, valt sterk te betwijfelen. Maar als het aan minister Henk Kamp (Sociale Zaken) ligt, wordt het ontslag van personeel in ieder geval versimpeld door het UWV uit de ontslagprocedure te halen. Dat staat in een notitie van zijn hand die hij vandaag in de ministerraad had willen voorleggen. Zojuist werd echter bekend dat de minister meer tijd nodig heeft, en dat de notitie nu waarschijnlijk volgende week gepresenteerd wordt.

De Partij van de Arbeid onderstreepte in het gisteren gepresenteerde verkiezingsprogramma nog eens dat ontslagrechtversoepeling een ‘slechte stap‘ is, maar wat VVD’er Kamp betreft, worden vaste contracten minder vast, en flexwerkers minder flexibel.

UWV er tussenuit
Een werkgever die een personeelslid wil ontslaan, moet dit via het UWV of een kantonrechter regelen. Maar in zijn notitie stelt Kamp voor dat werkgevers schriftelijk aan hun personeel mogen communiceren wat de reden(en) voor ontslag is/zijn. Een werknemer kan dan op zijn beurt bezwaar maken, waarop een gang naar de rechter alsnog tot de mogelijkheden behoort. De minister komt in het najaar met een wetsvoorstel, waarna de wijziging wat Kamp betreft in 2014 in kan gaan. In het Lenteakkoord van de Kunduzcoalitie is versoepeling van het ontslagrecht ook opgenomen door de vijf deelnemende partijen, dus het voorstel maakt in ieder geval kans.