Sport

De vreemde man op de teamfoto

09-06-2012 13:01

Het EK is gestart. Maar voordat we beginnen aan zo’n groot voetbaltoernooi wordt er altijd een teamfoto gemaakt van de definitieve Oranje EK-selectie. Behalve de spuuglelijke schoenen in alle kleuren van de regenboog, de tatoeages van Sneijder en Heitinga en de veel te strakke shirts is de foto niet zo veel bijzonders.

Zoals gebruikelijk is deze gemaakt voor de Zeister bossen en mag voor deze ene gelegenheid shirtsponsor ING op de borst. En zoals altijd zal elk jochie dat ‘m boven zijn bed heeft hangen elk van de 23 spelersnamen probleemloos op kunnen dreunen. Met bijbehorend schoeisel. Al zullen de namen van de reservekeeper en nieuwelingen Jetro Willems en Luciano Narsingh misschien nog wat gehakkel opleveren.

Koks en Cooky
Op zo’n teamfoto is het ook normaal dat de belangrijkste mensen uit de technische staf de veldspelers completeren. Dit EK maken in totaal maar liefst 25 (!) man deel uit van de technische staf van Oranje. Van de sportarts tot keeperstrainer, koks en een video-analist. In feite staat er dus op iedere voetballer wel iemand van de technische staf. Dat zou een beetje raar staan op de foto – meer stafleden, dan spelers – dus zijn alleen de zeven belangrijkste stafleden in de teamfoto opgenomen.

En ook deze personen zal de gemiddelde voetbalkenner wel herkennen. Van Bert van Marwijk tot spitsentrainer Rene Eijkelkamp en ook Dick Cooky Voorn, de grote vriend en chauffeur (officieel assistent-coach) van ome Bert. Alleen de persoon tussen Rafael van der Vaart en assistent Philip Cocu heeft een onbekend gezicht. Het is Egid Kiesouw.

Mathijssen
Egid Kiesouw is de fysieke trainer van dit Oranje. Hij is tevens in dienst bij PSV, en werkte eerder samen met Van Marwijk bij Feyenoord en Borussia Dortmund. Het is Kiesouw zijn eerste toernooi met Oranje, nadat Luc van Agt na het WK zijn taken had neergelegd. Kortgezegd moet Egid ervoor zorgen dat de fysieke gesteldheid van onze spelers optimaal is. Hij heeft daarvoor ook een sportarts, drie fysiotherapeuten en drie masseurs meegenomen naar Polen en Oekraïne.

Klinkt goed, doe je best, zou je zeggen. Maar voordat we aan het toernooi zijn begonnen heeft Kiesouw het Nederlands elftal al opgezadeld met een defensief probleem. In een nietszeggend oefenpotje met Bulgarije verstapte Joris Mathijssen zich en raakte hij opnieuw geblesseerd aan de hamstring waarmee hij al maanden kwakkelde. Blijkbaar was Mathijssen nog helemaal niet fit en de hamstring nog te kwetsbaar.

Nou is Mathijssen niet de ster van Oranje en misschien slechts Europese middelmaat, hij is wel ervaren, betrouwbaar en vormt een ingespeeld duo met Heitinga. Dat hij één of twee groepswedstrijden mist is slecht nieuws. Alternatieven Ron Vlaar en Wilfred Bouma zijn achteruitgang. Dus hoe is het toch mogelijk dat Kiesouw en zijn zeven man van de medische staf desondanks het risico hebben genomen om de verdediger te laten spelen? Een inschattingsfout? Het biedt weinig vertrouwen.

Rusland
Ook omdat fysieke problemen Nederland tijdens het EK in 2008 ook al fataal werden. In de kwartfinale was Rusland topfit en liep Oranje met de tong op de schoenen. Uitslag: 3-1 verlies. De Russen hadden toen nota bene een andere Nederlandse fysiektrainer in dienst: Raymond Verheijen. Ook tijdens dit toernooi heeft Verheijen de volmacht gekregen van de Russische bondscoach Dick Advocaat. Toeval of niet, Rusland heeft na één speeldag alweer een uitstekende indruk achterlaten. Vrijdag was het genieten van een kwiek, sprankelend, fit Rusland. De Russen rolden Tsjechië met 4-1 op en leken onvermoeibaar.

Verheijen staat bekend als Neerlands meest zeikende voetbalcriticus. Gevalletje miskend stuurman aan wal. Hij spuugt nogal eens wat gal, over de spierblessures van Ajax, over groeien, competitievervalsing en over trainen. Maar ere wie ere toekomt. Verheijen maakt dat teams boven hun kunnen presteren en bovenal fit zijn. Op grote toernooien bereikte hij met Rusland, zelfs met Zuid-Korea en in 2000 en 2004 met het Nederlands elftal de halve finales. Waarom Verheijen niet meer werkzaam is voor Oranje is een raadsel.

Kwartfinale
Wie een blik werpt op het toernooischema, bekruipt een angstig gevoel. De kwartfinale van dit EK zou best wel eens een herhaling kunnen worden van die van het EK 2008: Rusland tegen Nederland. Verheijen versus Kiesouw. Hopelijk heeft Kiesouw daarom geleerd van resultaten uit het verleden, was het geval Mathijssen een uitzondering. En overleeft Nederland, voordat het zover is, de eerste horde(s) in de groepsfase zonder de geblesseerde verdediger. Want anders kan die ene onbekende persoon op de teamfoto maar zo bekend worden als de kop van jut. Doorzeefd met dartpijltjes van de jongen die ‘m boven zijn bed had hangen.