ThePostOnline

Opiniepeiling Maurice de Hond: Roemer loopt in op Rutte

10-06-2012 11:00

Deze week kwamen SP, PvdA en GroenLinks met hun conceptverkiezingsprogramma en werd de uitslag bekend van de lijsttrekkersverkiezing van GroenLinks. De SP richt zich op mogelijke regeringsdeelname, waarbij er geen breekpunten worden geformuleerd. Die lijn lijkt deze week bij de kiezers aan te slaan. De SP stijgt 3 zetels naar 32. CDA en PvdA zitten in ongeveer hetzelfde schuitje en kunnen hun eigen kiezers slecht binden en nieuwe kiezers niet aantrekken. De VVD staat er ook niet goed voor, maar is toch 1 zetel gestegen.

De positie van de SP is de afgelopen jaren veranderd. In oktober 2010 stemde 79 procent van de kiezers van de SP weer op de SP, en 12 procent van de PvdA-kiezers stemde toen SP. Daarmee kwam de SP op 11 procent, iets hoger dan de uitslag van mei 2010. In december 2011 hield de SP 86 procent van haar eigen kiezers af en ging 21 procent van de PvdA kiezers over naar de SP. 9 procent van de GroenLinks- en PVV-kiezers gaf toen aan SP te stemmen. Deze week zien we dat de SP van alle partijen meer wint dan in de voorgaande anderhalf jaar. Van de PvdA-kiezers geeft nu 29 procent aan SP te stemmen, bij GroenLinks-kiezers is dat 19 procent en bij de PVV is dat 11 procent. Zelfs van de VVD-kiezers uit 2010 geeft nu 5 procent aan SP te stemmen.

Toen de kiezers begin mei gevraagd werd te kiezen tussen Rutte en Roemer als premier, koos 54 procent voor Rutte en 38 procent voor Roemer. Nu is de verhouding 48 tegen 44 procent. De grootste verschuiving zien we bij de PVV-kiezers, die inmiddels een geringe voorkeur hebben voor Roemer. Kiezers van PvdA en GroenLinks verkiezen Roemer boven Rutte. Bij D66 is het duidelijk andersom.

Het Lente-akkoord houdt de gemoederen ook nog steeds bezig. 65 procent van de kiezers vindt dat de laatste ontwikkelingen rondom het over de verkiezingen tillen van bepaalde voorstellen laten zien dat het akkoord weinig waard is geweest.

Het complete onderzoek op PDF is hier te lezen.

De wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond is afkomstig van Peil.nl.