Business

Afnemende regeldruk: minder APK en makkelijker een bouwvergunning

11-06-2012 18:01

Het zijn de kleine dingen die het doen. Vandaag presenteerde minister Verhagen (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer zijn ingrepen om voor een miljard euro aan regeldruk te schrappen. Dat verschilt van gemakszuchtige dingetjes als het oprekken van de apk-plicht van drie keer in vijf jaar (voor nieuwe auto’s) naar twee keer in de eerste vier jaar, tot meer praktische zaken als het verlichten van bouwvergunningseisen. Zo wordt de tussenkomst van een welstandscommissie niet langer verplicht en mogen ambtenaren voortaan ook aanvragen beoordelen. Dat zou het aanvraagproces verkorten en tevens goedkoper maken.

Voor diverse particulieren en sectoren komt er verlichting. Zo kan de overlijdensverklaring voortaan online worden ingevuld, zullen kentekenbewijzen sneller worden aangeleverd aan ondernemers die auto’s en bestelvoertuigen verkopen, en worden boeren niet langer verplicht om hun vee (koeien, lama’s en kamelen) in te enten tegen blauwtong. Voor alle ondernemers wordt loonadministratie versimpeld omdat alle overheidsorganisaties met eenzelfde loonbegrip gaan werken. Toch kan er nog veel anders, vinden onder andere VNO-NCW en MKB-Nederland.

Toch is er nog wel een groep werknemers die de pisang is: prostituees. Die moeten namelijk verplicht registreren vanaf volgend jaar. Wie een ongeregistreerde prostituee bezoekt, is vanaf dan strafbaar. Dat wordt dus eerst naar het (mogen we ‘m maken?) rijbewijs vragen voor je een dienst afneemt.

Cc-foto: H.Loper from nl