Sport

Analyse: Kroatië moet gaan aanvallen

11-06-2012 11:00

Voor de Ieren zit het EK er vermoedelijk na drie wedstrijden op. Kroatië is na de 3-1 zege van gisteravond fier koploper in poule C, maar wat is de zege op de Boys in Green waard met wedstrijden tegen Italië en Spanje in het verschiet?

De Kroatische en Ierse supporters zorgden gisteren voor de beste voetbalambiance tot nu toe op dit EK. In het rumoerige stadion in Poznan boekten de Kroaten een eenvoudige zege; een overwinning die tevens broodnodig was om kans te maken op de kwartfinale. De Ieren probeerden het Kroatië met veel power en energie moeilijk te maken, maar zijn uiteindelijk zoek gespeeld door de superieure Kroaten. Donderdag staat de clash met Italië op het programma, een tegenstander van een heel ander kaliber. Feitelijk begint het Europees kampioenschap dan pas echt voor het Balkanland.

Verdediging
Toegegeven, Kroatië haalde tegen de Ieren een heel behoorlijk niveau. Aan de hand van regisseur Modric combineerden de Kroaten er lustig op los, en de score had zo maar hoger uit kunnen vallen. Maar ook de Ieren hadden meer doelpunten kunnen maken, en dat is iets waar bondscoach Slaven Bilic zich zorgen over mag maken, want net zoals bij Oranje, is de verdediging ook bij Kroatië de achilleshiel. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat we een heel ander Kroatië te zien zullen krijgen dan we van ze gewend zijn.

Kroatië was immers altijd een stugge ploeg die veelal achteruit leunde, met solide verdedigers als Robert Kovac, Dario Simic en de huidige trainer Slaven Bilic. Die tijden zijn echter voorbij. Met het wegvallen van Lyon-verdediger Lovren vlak voor het toernooi is er zelfs sprake van een wankele achterhoede. Tegen Ierland bestond het centrale verdedigingsduo uit Corluka, die eigenlijk een meevoetballende back is en Gordon Schildenfeld, die bij Eintracht Frankfurt anoniem meedraait in de Bundesliga. Ook linksback Strinic is een huis-tuin-en-keukenvoetballer die opkomen eigenlijk leuker vindt dan verdedigen. Alleen met rechtsback Darijo Srna heeft Kroatië goud in handen, maar ook hij heeft de drang veel mee naar voren te gaan.

Lef tonen
Kroatië zal dit toernooi dan ook uit een ander vaatje moeten tappen. Met jongens als Modric en Kranjcar, die tegen Ierland nog gespaard werd, zit er veel voetbal in de ploeg en met deze verdediging zal het de Kroaten moeten kunnen lukken om veelvuldig een man meer te creëren op het middenveld. Bilic zal lef moeten tonen en tegen Italië proberen om het spel op de helft van de tegenstander te houden.

Als het de Kroaten inderdaad lukt om de schroom van zich af te gooien en de Italianen vast te pinnen op hun eigen helft, zou het een heel mooi EK voor ze kunnen worden. Maar vooralsnog zullen Balotelli en Cassano niet wakker liggen van hun komende tegenstander.