Shinen op Youtube

11-06-2012 14:41

Amerikaanse college white boys, geweldig volk! Gooi er een camera op en er wordt altijd even een theatraal tandje bijgezet. Het is Darwinisme in actie, en je kunt je er uren mee vermaken op Youtube. En dat doe ik ook graag, op middagen wanneer ik niks te doen heb, maar vooral op middagen wanneer ik heel veel te doen heb. Misschien is het een cultureel verschijnsel. Als er een camera in het spel is, gaan Amerikanen shinen als een malle. Het brengt hele mooie filosofische discussiepunten met zich mee, zoals: als er een feestje op een campus is, en niemand is er om te filmen, wordt er dan wel echt gefeest? Ik kan er een tergend lang filosofisch manifest over schrijven, maar dat doe ik niet, want ik heb ook andere hobby´s, zoals leuke dingen doen, lekker eten, slapen en alle andere nietszeggende algemeenheden van de mens die je maar hobby noemt om een zinloos gesprek aan de gang te houden.

No siree Bob, ik wil het hebben over de factor leedvermaak. Want het is best hilarisch om tien minuten lang naar een huilende college white boy te kijken, die met een idiote glimlach en theatrale gebaren de “hottest pepper in the known universe, bro” naar binnen heeft gewerkt. Het day after filmpje op de wc heb ik nog niet kunnen vinden. En dat vind ik jammer.

Een andere trend die ik ontwaard heb: Salvia. Ik zal er hopeloos mee achter lopen als digibeet, maar goed. Het gaat om een legaal verkrijgbaar psychedelisch goedje, wat je rookt en waardoor je een minuut of tien flink gaat lopen trippen. Het is trouwens ook in je lokale smartshop te vinden en het lijkt net alsof je gefermenteerde apenkak aan het roken bent. Zo ontzettend goor is het, je kunt beter een flinke portie truffels wegwerken, dan heb je toch vijf uur meer quality time en niet het idee dat je bek een mesthoop is.

Amerikanen hebben die luxe natuurlijk niet. Zij hebben hele slechte wiet, crack en meth, en nu ook salvia. En een camera, dus heb ik weer wat online vermaak. En wat voor vermaak! Wat in vroegere beschavingen een middel was om de meest fantastische inzichten over het bestaan te krijgen, is nu een extreem goedkoop tv format vol met plat leedvermaak: een jongeman met het petje op half zeven die, als een zwaar geestelijk gehandicapte vis, tien minuten op de grond ligt te happen en te staren. En z´n vrienden er omheen, “whooo!” roepend en af en toe de retorische vraag stellen: “You OK, bro?

De mooiste: een vent die het met z´n vriendin rookt, halverwege het manische lachen huilend in paniek raakt en besluit het huis onhandig te verlaten door een veel te klein en veel te hoog raam en de gordijnen voor de vorm ook maar meeneemt. Z´n vriendin kruipt van de bank af en mompelt onverstaanbare dingen vanaf de grond, net buiten beeld. Het is weer eens wat anders dan 9gag.