Sport

Een kater werk je weg met Belgisch mineraalwater

13-06-2012 13:00

Zondagmorgen voelde het als een flinke kater. Voor veel Nederlanders. En zeker voor de spelers van Oranje. Die met de koppies omlaag alweer op het trainingsveld stonden. En die, door te wijzen naar het aantal doelkansen, de realiteit van de avond ervoor verbloemden. Net zoals bij een echte kater.

Bert van Marwijk en zijn manschappen zwegen over het ontbreken van fitheid, diepgang en handelingssnelheid. Over de ruimtes op het veld en hoe er slechts druk werd gezet door eenlingen. Nee, Oranje had eigenlijk best wel heel goed gespeeld, werd de pers verteld. Of ze de werkelijkheid nou waren vergeten of niet, niemand had gerekend op verlies. En dus had de wedstrijd tegen de Denen hoe dan ook een flinke kater opgeleverd.

Spa blauw
Een kater wordt veroorzaakt door een vochttekort in de hersenen. Alcohol werkt namelijk vochtafdrijvend. Het kloppende gevoel is het bloed dat door je hoofd stroomt en dikker is dan normaal. Een kater werk je dus weg met water. Een Spa blauw bijvoorbeeld, Belgisch mineraalwater.

En ook onze voetbalkater wordt verzacht door de zuiderburen. Gelukkig, want wat positivisme voor de wedstrijd tegen de Duitsers is onmisbaar. Van tevoren gaven de Belgen al hoog op over de titelkansen van Oranje. Verrassend. Want terwijl zij ons vooral als koningsgezind, luidruchtig, tolerant, werklustig en zuinig bestempelen, houden ze er ook van om heerlijk over ons Nederlanders te zeiken en te grappen. Net als andersom trouwens, toen Jan Vertonghen bijvoorbeeld zijn rechtersok om zijn linkervoet (Filmpje: minuut 0:29) bleek te dragen.

Olland
Maar soms komt steun uit onverwachte hoek. Bekende Belgische sportjournalisten en voetbalkenners voorspelden een toptoernooi voor Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar en duwden Nederland op zijn minst in de rol van outsider voor de titel. Herman Brusselmans kon ook niet vaak genoeg zeggen dat “Olland” favoriet was. Al speelde het vast een rol dat de schrijver de helft van zijn brood in ons land verdiend.

Dat Belgische vertrouwen in Oranje werd bevestigd toen de Duitse kranten smulden van het verlies van Nederland tegen Denemarken, terwijl de Belgische media milder bleven dan ooit. Bild kopte met ”Heerlijk, Holland, dit falen maakt ons blij”, en ”Het Robben-drama zet zich door. Robben brengt Holland de Bayern-pech!”. En de BBC maakte Robin van Persie met de grond gelijk. Maar uit België was enkel bij de kop “Egoland – Legoland: 0 – 1” van Sporza sprake van echte kritiek.

Fans for sale
Letterlijk nog meer gesteund zijn we door een initiatief van de Vlaamse comedy- en televisiemaker Lieven Scheire, waardoor twintigduizend Belgen voor ons juichen tijdens dit EK. Op eBay bood hij zichzelf en iedereen die op Facebook lid wordt van de Belgian Soccer Fans for Sale for Euro 2012-groep te koop aan. De centen zijn voor Unicef en de hoogste bieder mocht bepalen welk land ze zouden gaan ondersteunen. Dat werd een Nederlander die drieduizend euro betaalde.

Het vertrouwen van het land dat zelf weer eens ontbreekt op een groot eindtoernooi steunt Oranje in de rug. Dat verzacht onze kater en zou ons moeten sterken in de wedstrijd tegen Duitsland. In de hoop dat we opnieuw dronken worden van het aantal kansen. En mocht het toch uitlopen op weer een kater, dan kunnen we altijd nog blijven lachen om die gekke Belgen die hun rechtersok om hun linkervoet doen.