Gebre Selassie kan leren van Balotelli

13-06-2012 19:00

De man op de foto. U kent hem vast. Haile Gebreselassie, halfgod van beroep, gouddelver als hobby. Maar Theodor Gebre Selassie kende u tot afgelopen vrijdag niet. Ik ook niet. Maakt niet uit. Theodor heeft daar deze dagen heel snel verandering in gebracht; en hoe! Tijdens zijn entree op een groot Europees podium zet ome Theodor zichzelf direct even neer. Mocht u het allemaal gemist hebben, leest u verder. Anders ook trouwens.

Wie dan?
Godsgeschenk, dat betekent zijn naam. Mooi voor als je er iets mee hebt, voor een ander zal het wat overdreven klinken. Vijfentwintig jaar is hij en rechtsback van het Tsjechisch elftal en Slovan Liberec. Voor de Tsjechen is Gebre Selassie in ieder geval wel dat godsgeschenk. Waar ze tegen de Polen een draak van een wedstrijd op de mat legden was Gebre Selassie, zoon van een Tsjechische moeder en – u raad het al – Ethiopische vader, de beste man aan Tsjechische zijde.

Lichtpuntje
De Tsjechen speelden dus een dramatische openingswedstrijd tegen Rusland, eindstand 4-1 voor FC Wodka. Het enige wat in de historie van het Tsjechisch voetbal nog slechter was, was de wissel van Robben op het EK van 2004. De Tsjechen bakten er niets van. Het Rusland van – jawel daar is-tie weer – Dick Advocaat overliep ze. Er was één lichtpuntje: Theodor Gebre Selassie. Nouja, lichtpuntje! Theodor gaf na afloop aan oerwoudgeluiden vanaf de tribunes gehoord te hebben. Gebre Selassie is namelijk de eerste zwarte speler in het Tsjechische elftal. De rechtsback van Slovan Liberec werd zo ruim 51 jaar later het Tsjechisch equivalent voor Humphrey Mijnals.

Rennen en draven, dat kan hij. Qua snelheid tipt hij niet aan Haile, maar qua finesse en stijl krijgt Theodor een negen-en-half. Tijdens de tweede wedstrijd ontpopte hij zich tot plaaggeest van de Grieken. Keer op keer kwam Gebre Selassie er op rechts overheen. Het duurt niet lang meer voordat deze speler, hij is pas 25, de stap naar een grotere Europese competitie maakt.

OE-OE-OE
De Tsjechen zelf moesten ook even aan hem wennen. “Een zwarte in ons Tsjechisch elftal?” Je hoorde het vast in de straten van Praag of Pilsen. Tam je černoch v našem týmu! Maar het Godsgeschenk deed de kritiek verstommen. Speelde alle kritiek stil. Behalve vrijdagavond in Wroclaw. Gebre Selassie werd naar eigen zeggen getrakteerd op een ouderwets potje oe-oe-oegeroep. Er is al veel over gezegd. Balotelli heeft aangeven van het veld te zullen lopen en dat hij degene die hem discrimineert net zo hard zal laten ontploffen als het vuurwerk in zijn eigen badkamer. De UEFA geeft spelers geel als ze reageren op racisme en Oranje ging tijdens de training lafjes naar de andere kant van het stadion.

Balotelli is de wijste
Ik had niet verwacht het ooit te zeggen maar Mario Balotelli reageert hier het meest volwassen. Gewoon van het veld lopen, niet eens in discussie gaan maar een heel hard en duidelijk statement maken! En nee, natuurlijk gaat dat vermoorden te ver en zal ook echt niet gebeuren. Balotelli zei ook dat hij een goed seizoen bij City zou gaan draaien maar speelde slechts 23 wedstrijd. Van het veld lopen is de enige goede reactie die je kunt geven. Oranje koos een veilige middenweg. En Gebre Selassie, hij laat misschien van de drie het beste voetbal zien, maar zijn reactie, het negeren en achteraf niet eens klacht indienen is wel erg laf. Maak een statement Theodor, loop als het zaterdag tegen Polen weer gebeurt samen met die gekke Balotelli van het veld en bezorg het voetbal, Oekraïne en Polen je eigen godsgeschenk.