Weten & Tech

Versoepeling ontslagrecht stuit op weerstand hoogleraren

13-06-2012 08:30

Zestien hoogleraren en universitair docenten en onderzoekers hebben in een brief aan de Tweede Kamer hun zorgen geuit over de voorgenomen versoepeling van het ontslagrecht. Volgens zestien auteurs zal de versoepeling een negatief effect hebben op de economie van Nederland. Volgens de wetenschappers klopt de redenering van de overheid niet dat een versoepeling zal zorgen dat bedrijven aan de andere kant van een ontslag sneller mensen aan zullen nemen. Met name kansarme groepen op de arbeidsmarkt, zoals ouderen, zullen niet sneller worden aangenomen.

De onderzoekers van het ontslagrecht denken ook dat het inperken van ontslagvergoedingen tot tweedeling zal leiden: een deel van de werknemers (dat in een goede onderhandelingspositie verkeert ) zal afspraken over gouden handdrukken maken, de rest is veroordeeld tot de wettelijke (lagere) vergoedingen. Bovendien is de arbeidsmarkt in Nederland op dit moment niet zo onwrikbaar als de vijf partijen van de Kunduzcoalitie pretenderen dat hij is: ontslag van ongewenst personeel is binnen de huidige kaders ook al heel goed mogelijk, en wordt veelvuldig toegepast.

De ondertekenaars zijn werkzaam op de de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Universiteit Tilburg (UvT) en de Universiteit Utrecht (UU).