ThePostOnline

Zzzooom! Kangoeroe gedood langs A27

14-06-2012 17:59

“Triest einde van vangpogingen met verdovingen kangoeroe langs A27. Het dier liep naar snelweg. Voor veiligheid dier en verkeer het dier uitgeschakeld”, tweette de KLPD vanmorgen. En dan weet je het, hè. Dan weet je het. Kwestie van je stopwatch indrukken en kijken hoelang het duurt voordat de Partij voor de Dieren (PvdD) op de barricade springt.

Volgens Esther Ouwehand is er wel erg gemakkelijk naar een dodelijk schot gegrepen. Dat zij pleit voor eerst een poging tot verdoven is prima te billijken. Het lijkt mij ook dat dat gebeurt als dat enigszins mogelijk is én tijdig geregeld kan worden. Echter, voor het geval men dacht dat er nog meer zinnigs uit haar mond zou komen, helaas.

Het zit namelijk zo. “Omdat iedereen maar 120 of 130 kilometer per uur wil rijden moeten dieren die in de buurt komen worden afgeschoten.” Dat lijkt me wat kort door de bocht, mevrouw Ouwehand. Ik heb zomaar het vermoeden dat een kangoeroe die met 60 kilometer per uur wordt geschept net zo dood is als bij de dubbele snelheid. Wellicht wat meer intact, maar dan praten we over details.

Wat volgens mevrouw Ouwehand het beste werkt is gewoon de snelweg helemaal afsluiten. Mevrouw Ouwehand, weet u wat dat kost? Dat vergt politie-inzet, mensen komen te laat op hun werk en tijd is nog altijd geld. Nu zal voor een PvdD politica geld niet de voornaamste drijfveer zijn, dat begrijp ik ook. Maar enige realiteitszin mag worden verondersteld bij een Kamerlid.

En bovendien, waar leggen we de grens? Voor welk dier gaat de snelweg dicht en wanneer? Zijn reeën en kangoeroes belangrijker voor ons dan het ontsnapte konijn van ons buurmeisje? Tellen we bij moeder gans vanaf vier jongen? Of zullen we anders afspreken dat de snelwegen überhaupt gewoon twee uur per dag dicht gaan, zodat de dieren ook de ruimte krijgen om te spelen? De wereld is immers van ons allemaal!

Kom op. Wanneer zo’n beestje gered kan worden met een verdovingsspuit dan moet dat zeker gebeuren, maar wanneer de veiligheid van automobilisten in het geding komt is er maar een methode: de kogel. Of Marianne Thieme en haar gevolg dat nou leuk vinden of niet.