Sport

Nieuwe perspectieven FC Groningen

15-06-2012 09:03

Alle ogen zijn deze periode gericht op het EK. Nederland speelt dramatisch, Rusland verrast en zowel Spanje als Duitsland maken hun favorietenstatus vooralsnog waar. In de schaduw van deze happening bereiden de Eredivisieclubs zich voor op het nieuwe seizoen. Zo ook FC Groningen, dat in het hoge noorden een ware gedaantewisseling ondergaat.

Nieuwe aankopen
Gistermiddag was voor de zoveelste keer in de laatste weken een persconferentie gepland. Het ging om de aankopen nummer zes en zeven. Na de komst van Paco van Moorsel, Mitchell Schet, Michael de Leeuw, Género Zeefuik en Filip Kostic werden gistermiddag keeper Marco Bizot en rechtsback Stefano Magnasco gepresenteerd. Met nog een centrale verdediger denkt de Trots van het Noorden de selectie rond te hebben. Geleerd van het verleden en met de borst vooruit naar de toekomst.

Het afgelopen jaar ging vrijwel alles mis wat maar mis kon gaan. Nadat het eerste jaar onder trainer Huistra nog een prima vijfde plek opleverde, was het afgelopen seizoen niet om aan te gluren. Ervaren spelers vertrokken, jonge talenten kwamen daarvoor in de plaats. Het liep voor geen meter, er stond geen hecht team in het veld en de ploeg zakte vaker door de ondergrens dan dat de AEX het afgelopen jaar daalde. Het betekende het einde voor Pieter Huistra en druk op de schouders van het voorheen enkel bejubelde management.

Rotte appels
Niet alleen zullen de aankopen – jonge, gretige spelers mét de nodige wedstrijden in de benen – voor een positieve stimulans zorgen, ook zijn er enkele rotte appels weggesneden. Het is geen geheim dat de Groningers graag afscheid nemen van jongens als Pedersen, Enevoldsen en Holla. Stuk voor stuk spelers die klaar zijn in de Euroborg. Pedersen kwam nooit uit de verf, Enevoldsen en Holla waren erg wisselvallig. Wat de drie spelers gemeen hebben is dat ze slecht in de groep liggen en het teamproces daarbij verstoren. Een logisch vervolg voor het drietal is dat zij heil elders mogen zoeken.

Het hoort bij het proces dat de Groningers doormaken. De nieuwe spelers kunnen in de meeste gevallen direct het gevecht aangaan voor een basisplaats. Vooral de keeper- en rechtsbackpositie waren de afgelopen jaren reden tot zorg. Met de komst van Bizot en Magnasco staan hier twee jonge jongens die, wellicht niet direct, voor een kwaliteitsimpuls gaan zorgen en de selectie zowel in de breedte als kwalitatief verbeteren. SC Heerenveen kwam dit seizoen sterk terug na een rampseizoen, ik ben erg benieuwd of FC Groningen daadwerkelijk de, inmiddels toch wel weer hoge, verwachtingen kan gaan waarmaken.