Sport

Haat Ronaldo komt door bekrompen poldergeest

17-06-2012 14:00

Ronaldo lijkt de meest gehate speler onder Nederlandse commentatoren en analisten en, dus ook bij het publiek. Als hij zijn haar kamt, is het nieuws in Nederland. Ik vrees dat de afkeer van Ronaldo te maken heeft met onze bekrompen poldergeest van ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’.

Ronaldo is een supervedette en daar houden wij niet van. Van Persie is heilig in Londen, is de absolute ster van de Premier League, maar als hij even niet scoort, ergeren we ons omdat hij niet in de pas loopt van de middelmaat. Zo gaat het gerucht. Waarom ergerden we ons de laatste jaren ineens aan Wesley Sneijder? Om Yolanthe. Ook die twee voldoen niet aan de poldermiddelmaat.

Johan Cruijff is jaren lang een van de meeste gehate Nederlanders geweest. Niet omdat hij vedette gedrag vertoonde, want als er een voldoet aan het beeld van de gemiddelde Nederlander, is het Cruijff. Maar wel omdat hij afwijkende meningen verkondigde en niet altijd in de pas van de kudde liep. Wij adoreren vedetten, totdat zij zich gedragen als sterren. Ex-ploeggenoten die ik over hem sprak als Rafael van der Vaart, Ruud van Nistelrooy en Royston Drenthe vonden het fantastisch om bij Real Madrid met Ronaldo te spelen.

Ze vonden hem een zeer collegiale ploeggenoot die onder een onvoorstelbare druk leeft in Madrid. Zijn coach bij Portugal heeft een deel van die druk bij hem willen weghalen en zei tegelijk dat het succes van Portugal afhangt van Ronaldo. “Ik weet wat er van mij wordt verwacht, ik doe mijn werk zo goed mogelijk, leef er helemaal voor en daardoor kan ik leven met de druk,” zegt hij zelf. In de Spaanse Primera Division maakte hij afgelopen seizoen 46 doelpunten, bij het EK tot nu toe nu geen een.

Bij Real haalt hij een moyenne van 1.02 doelpunten per wedstrijd (147 doelpunten in 144 westrijden), bij het nationalele elftal slechts een gemiddelde van 0.35 (32 doelpunten in 90 wedstrijden). Hij is geen schopper, alleen een heel goede voetballer en soms een beetje gek. Het liefst schiet hij ook de aftrap meteen op doel.

Maar dat zie ik liever dan de Nederlandse aftrap die zowel tegen Denemarken als tegen Duitsland eindigde bij Stekelenburg. Hij is vanmiddag hoe dan ook de te kloppen tegenstander die we na vanavond half elf nog meer haten of met leedvermaak uitlachen. Vrees dat er geen tussenweg is, tenzij we eindelijk voor hem kunnen applaudiseren.

Net als Leo Driessen, Victoria Koblenko en Barbara Barend schrijft Frits Barend ook voor EKhelden.nl.