Laat de Löw niet in zijn hempie staan!

19-06-2012 11:00

Het was drie keer niks. Het Nederlands Elftal oogde totaal verkrampt en geïrriteerd. Er zat geen enkel ritme, laat staan plezier in het spel. Zelfs de meest elementaire spelvormen en automatismen – vrije trappen, hoekschoppen, inworpen (!) – liepen voor geen meter. Natuurlijk, verliezen kan altijd, dat hoort bij het voetbal. En het ging al niet crescendo in de aanloop naar dit EK. Maar dat er zo onvoorstelbaar slecht gespeeld zou worden is nog steeds nauwelijks te bevatten. Toch gloort er hoop aan de horizon. Als de KNVB snel en slim handelt, keert Oranje al tijdens het aanstaande WK in Brazilië weer terug op het hoogste podium. 

Systeemcrash
Bondscoach Bert van Marwijk krijgt, ondanks het terechte krediet dat hij met hard werken heeft opgebouwd, vanzelfsprekend veel kritiek. Het spel van zijn elftal was immers niet om aan te zien. Hij is er niet in geslaagd om zijn spelers voldoende zelfvertrouwen te geven en ze te laten samenwerken. Een evaluatie mag dan misschien nuttig zijn, het doet niets af aan het feit dat de chemie tussen coach en team – maar ook tussen de spelers onderling én tussen dit Oranje en de buitenwereld – wel is uitgewerkt. Het systeem van van Marwijk is volledig gecrashed. Dat beseft iedereen. De kans is dan ook levensgroot dat Bert binnenkort de eer aan zichzelf houdt.

Een eenvoudige oplossing lijkt zo een-twee-drie niet in het verschiet te liggen: veel trainers kunnen of willen niet, of zijn niet direct beschikbaar (Koeman). Het zou voor alle partijen slecht zijn als er nog maanden gezeur en gedoe rondom het Nederlands Elftal zou bestaan, of als er uit arren moede wordt gekozen voor een middelmatige tussenpaus. Daarom wordt het tijd voor een rigoureuze stap, een leap of faith. We gaan winkelen bij de buren: we kopen Jogi!

Gooi Löw voor de leeuwen
Joachim Löw, een welbespraakte en relaxte globetrotter, zou Nederland weer helemaal op de rails kunnen zetten. Onder zijn leiding – Löw is Bundestrainer sinds 2006 – heeft Duitsland 56 van de 81 wedstrijden gewonnen (verder slechts 13 keer gelijkspel en 12 keer verlies). Hij wordt op handen gedragen door spelers, publiek en pers. En.. en.. en.. vorige week nog liet hij aan het altijd betrouwbare Bild weten dat hij op termijn zal vertrekken bij de Mannschaft: “veranderen is een noodzaak“, aldus Der Jogi.

Löw beschikt over engelengeduld, humor en hij begrijpt het moderne voetbal van A tot Z. Niemand in de voetbalwereld twijfelt aan de professionaliteit van deze uitermate sympathieke Duitser uit Freiburg im Breisgau. Dus KNVB, doe eens gek. Bel de collega´s van de DFB en neem sofort een royale optie op die leeuw. Wir kaufen uns der Jogi, jetzt oder nie!