Een open brief aan Bert van Marwijk

20-06-2012 09:00

Beste Bert, We hebben elkaar nog nooit eerder ontmoet, toch kennen wij elkaar al jaren. Jij als trainer (van onder meer Feyenoord en het Nederlands elftal) en ik als één van de zestien miljoen bondscoaches. Er waren tijden dat we konden spreken van een hechte vriendschap, zoals in Zuid-Afrika. Oké, het voetbal was niet sprankelend, maar een finaleplaats maakte een hoop goed. En er zijn tijden, zoals nu, dat onze vriendschap wat haarscheurtjes begint te vertonen. Wat dat betreft is onze vriendschap echt, en echte vrienden kunnen elkaar de waarheid vertellen.

Gezellig
Natuurlijk was jouw schoonzoon een goede voetballer, een winnaar zoals dat zo mooi heet. Maar laten we eerlijk zijn Bert, het ging Mark de laatste jaren allemaal wat te snel. Geen schande. Mark is van mijn leeftijd en ook ik heb het punt bereikt dat jongere en misschien wel mindere spelers mij aan alle kanten voorbij lopen. In het begin probeer je dat op te lossen met kleine overtredingen. Daarna worden de overtredingen wat zwaarder, totdat je een paria begint te worden op het voetbalveld.

Met een beetje geluk zijn er dan kundige mensen in de buurt die jou adviseren om wat lager te gaan voetballen, zodat de snelheid van het spel weer gelijk wordt getrokken met jouw lichaam. Mark zal zien dat hij weer mee kan komen, wat zijn humeur ten goede komt. En dat heeft weer een positief effect in de huiskamer, waardoor de feestdagen met je kleinkinderen weer echt gezellig worden, Bert. Geen gezeur, geen verwijten, gewoon gezellig.

FC Twente
Ik weet dat jouw contract doorloopt tot 2016, Bert. En wie wilt er nou geen wereldkampioenschap in Brazilië meemaken? Maar hou de eer aan jezelf. Waarom zou je je op je 60ste nog de mond laten snoeren door een Arjen Robben? We weten allemaal wat de woorden van Van Oostveen betekenen. Zie dit niet als een afgang, maar als een manier om nog via de voordeur het zwalkende schip te verlaten. Dan komt die topclub uit Engeland maar niet.

Ga samen met ‘Cookie’ cashen in de Emiraten, of laat in de media weten dat een club als Vitesse ook een interessante optie is. Je kunt ook een sabbatical nemen van een half jaar, totdat Joop Munsterman Steve McClaren eruit sodemietert. FC Twente lijkt me namelijk de ideale club voor jou. Nuchtere Tukkers, goed positiespel, lekker inzakken; het zijn termen die bij jou passen. Maar stop bij Oranje. Voor jezelf en voor je gezin, maar bovenal voor ons allemaal.

Gegroet,

Je goede vriend, Niels.