Handleiding voor iedereen die een goede garderobe wil maar nu nog witte linnen broeken draagt

20-06-2012 15:00

Mode en Nederland hebben een moeilijke relatie met elkaar. Enerzijds levert Nederland ontwerpers van wereldklasse (denk Viktor & Rolf) anderzijds heeft Nederland niet een vanzelfsprekende waardering voor stijl zoals je dat wel vindt in bijvoorbeeld de Scandinavische landen of Frankrijk.

Wil je er goed uitzien maar weet je niet hoe het werkt?  Jorien en Gerda leggen je in een serie blogs uit hoe je er stijlvol uit kunt zien, niet te verwarren met hoe je er fashionable uit kan zien. Wil je dat, ga dan elke maand naar de H&M en Zara en doneer elk jaar kilo’s kleding aan Afrika. De adviezen zijn unisex (toepasbaar voor alle Nederlanders). Voor mannen of voor vrouwen staat er duidelijk bij, dus moet niet zo moeilijk zijn. De serie begint met een advies voor alle lezers.

Advies 1. Plunder je spaarrekening en koop een goede (zomer)jas.
Één van de beste investeringen die je kan doen is het kopen van een kwalitatief hoogwaardige jas. Met een jas doe je meerdere jaren en in Nederland zul je de meeste dagen van het jaar een jas dragen. Twee jassen, één voor de zomer (denk trenchcoat) en één voor de winter. Klinkt logisch en dat is het ook. Een jas van goede kwaliteit met een uitstekende pasvorm zorgt ervoor dat je op je best bent. Mensen vormen in slechts drie seconden een beeld van de ander. Wanneer je bedenkt dat je een groot deel van het lichaam bedekt met een jas is het verstandig te zorgen dat dit gedeelte er in ieder geval verzorgd uitziet. Een gouden regel om deze dure aankoop te verantwoorden is te bedenken hoe vaak je deze jas ongeveer zult dragen en het totale bedrag te delen door het aantal dagen dat je de jas draagt. Wanneer ik een lente/zomer jas van Prada koop voor €600,- en ik verwacht deze jas drie jaar lang zo’n 1oo dagen per jaar te dragen kom ik uit op 600/(3*100), oftewel slechts €2,- per dag.

Wat wil je uitstralen?
Hoewel een jas van goede kwaliteit voor iedereen een goed idee is, ben je er daarmee nog niet. In de jungle van mogelijke jassen zul je meer zoekcriteria in moeten stellen. Wat je uit wil stralen is hierbij een goede richtlijn. Ga je voor een klassiek model? Kies je voor veilige kleuren als zwart, grijs of camel? Heb je er behoefte aan jouw hyperunieke onderscheidende persoonlijkheid terug te zien in je jas? Wil je graag herinnerd worden als die man/vrouw/anders in die kanariegele jas? Kies dan voor kleur. Bedenk je wel dat het idee is dat je hem een jaar of drie regelmatig draagt. Heeft kanariegeel nog steeds je voorkeur? Ga er dan voor. Of een kledingstuk goed staat, wordt tenslotte voor een groot deel bepaald door het zelfvertrouwen van de drager. Op de foto de trenchcoat van de auteur. Klassiek trench-model van Prada. Geen klassieke kleur, ook niet een heel opvallende kleur.

Hoe herken je een goede jas?
Een goede jas past bij jou. Ben je niet lang gebouwd, koop dan geen lange jas. Je lijkt dan nóg kleiner dan je al bent – waarschijnlijk niet de bedoeling. Zorg ervoor dat de mouwen niet te lang zijn en de schouderpartij goed valt. Voor de vrouwelijke lezers is een accent op de taille vaak aan te raden. Koop de jas als het even kan in een echte winkel, dus niet rechtstreeks van het web. Om te weten of een jas echt goed op jouw figuur aansluit zul je hem toch echt moeten passen.

Wil je een jas met een klassieke, tijdloze uitstraling? Dan zijn merken als Burberry, Mulberry, Prada of Ralph Lauren een goed idee. Wil je een jas met een twist, zoek het dan bij MiuMiu, Marni of Fendi. Wil je dat de rest van de wereld vooral zeker weet dat je jas duur was? Zoek het dan bij Gucci, Versace of Dolce&Gabanna.

Succes met het stimuleren van de Nederlandse economie!