Hockeymeisjes pieken om 8.30 uur

21-06-2012 15:00

Ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag. Het hoort bij het ritueel van rustig opstaan. De wekker gaat. Je staat op. Gaat naar de keuken. Je maakt je ontbijt, een paar bruine boterhammen of een bord muesli. Gaat aan de eettafel zitten, krantje erbij en langzaam wordt je helemaal wakker en je kan alles aan wat er die dag op je pad komt.

Ontbijtwedstrijden
Voor een goede sportprestatie heb je een redelijke tijd nodig na je ontbijt om de optimale prestatie te leveren. Daarom beginnen de meeste sportwedstrijden pas als de zon al een tijdje aan de hemel staat. Grote voetbalwedstrijden (Champions League, EK en WK) zelfs in de late middag of avond. Onlangs klaagde Ajax over het grote aantal wedstrijden dat ze zondagmiddag om 12.30 uur moeten spelen en noemde dit Ontbijtwedstrijden.

Bij het Olympisch hockeytoernooi wordt het nog bonter gemaakt. Elke dag begint er een wedstrijd om 8.30 uur. Half negen. ’s Ochtends.  Gisteren is bekend geworden dat de Nederlandse hockeymannen en vrouwen ook allebei zo’n vroege wedstrijd moeten spelen. De Australiërs vonden het niet eerlijk dat ze drie van deze ontbijtduels moesten spelen en hebben daar met succes protest tegen aangetekend. Nu spelen ze er nog ‘maar’ twee.

Een piekprestatie leveren om 8.30 uur dat is lastig. Extreem vroeg opstaan en ontbijten en waarschijnlijk al wel rond een uurtje of zeven beginnen met wat warming-up oefeningen. Een soort jetlag lijkt me niet onwaarschijnlijk, waar je misschien nog dagen last van hebt en dus effect heeft op de rest van het toernooi.

Tijdens het Olympisch toernooi worden elke dag zes wedstrijden gespeeld. Zonder enige overlapping. De enige denkbare reden waarom dit gedaan is lijkt televisieverslag. Sportieve redenen zijn niet te bedenken. De vraag is wel wie er zo hockey-gek is dat hij of zij elke dag elke wedstrijd gaat kijken.

Oplossing
Aan de hockeyers de taak hier iets op te bedenken. Gelukkig heeft Nederland een traditie om goed op dit soort dingen te reageren. Tijdens de documentaire Goud zagen we de Nederlandse hockeysters in tonnen met ijswater om snel af te koelen na een zware prestatie. Een idee dat snel navolging vond in bijvoorbeeld de koelvesten die sporters tegenwoordig na wedstrijden dragen.

De medische staf van de KNHB moet er dus iets op vinden om te zorgen dat de atleten fysiek top zijn om half negen ’s ochtends en daar de volgende dagen geen last van te hebben. Is het zo simpel als gewoon vroeg opstaan? Maar dan moet je daarvoor wel goed geslapen hebben en dus vroeg in de avond al in bed kruipen. Je zou kunnen denken aan ruimtes waarin het dag- en nachtritme kan worden gesimuleerd of misschien gewoon een middagdutje na de ontbijtwedstrijd. Of trekt Nederland een andere konijn uit de hoge hoed?