Business

Formula DRIFT: Straatvechten op asfalt

22-06-2012 15:30

Straatvechten op asfalt, dat is het mooiste wat er is. Daar waar de opdracht bij het ‘normale’ racen vrij simpel is (zo snel mogelijk en het liefst als eerste de zwart-wit geblokte vlag zien) is dat hier wel wat anders. Daar maakt die tijd ineens niets meer uit. Nee, daar draait het naast snelheid, entry-speed (de snelheid waarmee je de bocht in duikt), de lijn die je door de bocht neemt, rook maar vooral om de drift-angle. Hoe dwarser de auto gaat, des te meer punten je krijgt. Dat zorgt voor custom auto’s met de meest extreme stuur-uitslagen en pk’s mogelijk. Het gaat natuurlijk over: driften.

Driften niet alleen meer voor en door Japanners
Dit jaar is alweer het 19e seizoen dat Formula DRIFT actief is. Het is ondertussen bekend dat het driften is ontstaan op die heerlijke bergweggetjes in Japan. Kort daarna ging het fenomeen in razend-tempo de hele wereld over. Sindsdien wordt driften echt als professionele sport gezien, waarvan Formula DRIFT het grootste event is naast de D1GP die elk jaar in Japan gehouden wordt. Het leuke aan Formula DRIFT is dat hier heel erg het wij-tegen-de-japanners gevoel heerst. Het mag dan wel in Amerika georganiseerd en gehouden worden, er doen ook enkele Europeanen mee. Daar waar er vroeger alleen maar Japanse rijstkanonnen meededen met deze evenementen, zorgen de Amerikanen ervoor dat er ook genoeg V8 geweld te horen en te zien is.

Ben je ondanks dat driften in Nederland ook steeds populairder wordt nog niet zo bekend met de sport, maar ben je wel benieuwd? dan heb je mazzel dit weekend: ronde nummer vier van Formula DRIFT staat namelijk op het programma en zal verreden worden op Wall Speedway in New Jersey. Wall Speedway is een circuit dat in 1950 werd geopend onder de naam Wall Stadium. De bijnaam van dit circuit is “Gauntlet” dat haar naam eer aan doet door de extreme banking van de bochten, waar al vele coureurs aan ten prooi gevallen zijn. Mede hierdoor, belooft dit een van de spectaculairste rondes van het seizoen te worden. De puntenverdeling in het klassement gaat ook zeker deze ronde weer zorgen dat mensen misschien net wat meer doen om te scoren: Daigo Saito staat namelijk slechts 21 punten achter op de nummer een, Justin Pawlak. Hij gaat aan de leiding met 280 punten.

Check de open practice en kwalificatie live
Je kunt het hele weekend live online meemaken via de stream. Hieronder tref je het tijdschema aan in Nederlandse tijd.

Vrijdag 22 juni 2012 – Oefenen en aansluitend de kwalificatie

16:30 – 18:00 – Open practice sessie 1
18:00 – 19:30 – Open practice sessie 2
20:00 – 22:30 – Kwalificatie

Zaterdag 23 juni 2012 – Main event

18:30 – 19:30 – Open practice Top 32 rijders
19:30 – 21:30 – Main competition 32 deelnemers
21:30 – 23:00 – “Halftime Break”
23:00 – 23:30 – Opening ceremonie
23:30 – 01:30 – Main competition – 16 deelnemers tot aan de finale