Sport

Jeannie Longo – De Franse reuzin bezwijkt

22-06-2012 09:07

Het houdt maar niet op met topsporters die het einde van hun carrière naderen. Nadat gisteren Clarence Seedorf wereldwijd maakte te stoppen bij AC Milan, is er nu het naderend einde van een topsporter waar ik wellicht nog meer respect voor heb. De Franse wielervedette Jeannie Longo dreigt de Olympische Spelen van Londen te gaan missen.

Actief op zeven Olumpische Spelen
De afgelopen zeven(!) Olympische Spelen gaf de inmiddels 53-jarige Longa acte de présence in het wielrennen. Een ongekend aantal. Bovendien, niet zonder succes. In totaal sleepte ze vier Olympische medailles in de wacht, waaronder de gouden bij de wegrace in 1996. Fietste ze nog enkel nog voor haar plezier mee? Nee dus. Vier jaar geleden mistte de veteraan op slechts twee seconden het podium. En dat op 49-jarige leeftijd.

Ik heb het niet zo op Fransen. Een tikkeltje te arrogant, een tikkeltje te zelfverzekerd en een stevige tik te nationalistisch. Waar een Fransman sport, support ik de tegenpartij. Echter, Longo gun ik alle succes van de wereld. Altijd gedaan. Het was genieten als Maarten Ducrot of Herbert Dijkstra door de microfoon tetterde dat het nu toch wel eens afgelopen was met die dekselse Française, maar ze er vervolgens toch weer met de zege vandoor ging.

Dertien maal wereldkampioen
Dat mannen zo gebouwd zijn dat ze meer fysieke arbeid aan kunnen is bekend. Echter, dat betekent niet direct dat vrouwen minder trainingsinspanning leveren. Een 53-jarige vrouw die haar hele leven dag in dag uit trainingsarbeid heeft geleverd en zich tot voor kort kon meten met de absolute wereldtop. Die dertien keer wereldkampioen werd en alsmaar de kracht en energie bleef vinden om zich op te laden voor een volgende training.

En ze hield maar niet op. Haar verval bleef met de jaren binnen de perken en welk nieuw talent zich ook aandiende, Longo bleef met de betere rijdsters mee kunnen. Echter, alles kent z’n houdbaarheidsdatum, zo ook Longo. Ze eindigde ‘slechts’ als vijfde bij de Franse Kampioenschappen tijdrit en zal nu de Franse wegkampioenschappen moeten winnen om alsnog een ticket te veroveren. Het lijkt een schier onmogelijke taak, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Nog één keer zal ze alles uit haar inmiddels geplooide lichaam persen om het wonder te geschieden. Ik neem mijn hoed er diep voor af.