Andrea Pirlo: een 21e eeuwse kunstenaar

25-06-2012 13:00

Als een prima donna loopt hij over het veld: Andrea Pirlo. Er is geen enkele twijfel over wie de architect is van het Italiaanse elftal. Pirlo is een klassieke spelverdeler: alle ballen op hem en vervolgens zet hij de aanval op. De 33-jarige middenvelder van Juventus lijkt eindelijk ontdekt te zijn door het grote publiek. En dat is gek, want ook in het kampioensteam van squadra azzurra van 2006 vertolkte hij een sleutelrol. Zo werd hij in Duitsland drie keer tot Man of the Match uitgeroepen, inclusief in de finale.

Er is geen speler ter wereld die zo gracieus over het veld loopt als Pirlo. De veldmaarschalk van Juve en het Italiaanse elftal lijkt constant totale controle te hebben over de situatie. Als geen ander weet hij waar de ruimtes liggen en, belangrijker nog, waar de ruimtes vooral niet liggen. Zelden lijkt hij tijdens zijn dribbels in de problemen te komen. Gisteren was het even zo ver toen twee Engelsen hem leken te hebben ingesloten. Met een simpele kapbeweging gevolgd door een snelle pass zette hij de twee te kijk. Er is er maar één de baas en dat is Pirlo.

Wijn
Pirlo is als een goede fles wijn, die met de jaren alleen maar beter en beter wordt. Hij was het die AC Milan weer terug naar glorie bracht en hij was het die Juventus het afgelopen seizoen kampioen maakte. Andrea Pirlo. Op Twitter werd gisteravond gesuggereerd dat liefhebbers van Dennis Bergkamp ook liefhebbers van Andrea Pirlo moeten zijn. Dan rijst de vraag: hoe kun je geen fan van beiden zijn? Geniaal op het veld, nederig erbuiten. Een treffende vergelijking.

Keerzijde
Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn bij Pirlo. Andere grote voetballers als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo zijn krachten op zichzelf, ook als een team niet draait. Maar als Pirlo effectief bestreden wordt ziet het er niet uit. Dan lijkt hij altijd een stapje te kort te komen, komen passes niet aan en staat de voorhoede geïsoleerd.

Pirlo is dan ook de sleutel tot succes, niet alleen voor Italië, maar ook voor Duitsland. Als de Duitse middenvelders en aanvallers Pirlo en de toevoer naar Pirlo uit weten te schakelen ziet het er grauw uit voor de squadra azzurra.

Voor hem en Italië is het te hopen dat standaardsituaties dan het verschil zijn tussen de ploegen. En misschien, heel misschien penalty’s. En dan doet Pirlo weer een Panenka, want wie verwacht dat dan weer?