Sport

Jan Vertonghen, de reden om België met Nederland te fuseren

26-06-2012 13:00

Ineens is het niet meer zeker. Menig Ajacied had al afscheid van de boomsterke verdediger genomen, maar vandaag liet de Belg weten dat hij het niet erg vindt om voor de derde keer op rij kampioen te worden. Inderdaad, het gaat over Jan Vertonghen. Wellicht de enige speler waarvan de fans een transfer gunde. Het mocht zo niet baten.

Maar het is en blijft de voetballerij. Het akkoord met Tottenham Hotspur is immers al gekomen; nu de speler zelf nog. Ajax zou niet willen voldoen aan het percentage waar Vertonghen recht op heeft. Vijftien procent. Van de twaalf miljoen is dat vrij veel, namelijk 1,8 miljoen euro. Daar kan Jan Vertonghen boeken van kopen. Romans. Literatuur. Poëzie.

En dat is geen cynische of grappig bedoelde opmerking. Jan Vertonghen is, in vergelijking met andere spelers, een intellectueel. Waar Gregory van der Wiel met een hersenschudding liever naar Lil’ Wayne gaat om vervolgens als een gewetenloze fan op de foto met de beste rapper te gaan, en waar Derk Boerrigter liever scrabbelt met Frank de Boer in de vrije uurtjes, gaat Jan Vertonghen lekker boeken lezen en wat leren over het leven.

Tijdens een bezoek van Ivo Niehe (helaas niet meer te vinden op Uitzending Gemist) aan Jan Vertonghen zagen we dat. Weliswaar kan iedereen wat boeken in de kast zetten zonder wat te lezen – ineens komt het beeld van Snipertje en Little Princess van Oh Oh Soa in de VARA Gids naar boven – maar bij Jantje weet je het gewoon. Je weet dat hij ooit Hugo Claus en Jan Wolkers heeft gelezen. Je weet dat hij Plato heeft gelezen.

Dat komt wellicht door zijn vriendin, Sophie de Vries. Ontmoet op het vmbo, allebei doorgestroomd naar het vwo om daar vervolgens een diploma op te halen. Sophie ging naar de universiteit; Jan Vertonghen gaf voetbal de voorkeur en doet nu ondertussen een management opleiding naast het voetbal.

Maar ja, met een hoog begaafde vriendin samenwonen is misschien toch wat beter dan met een blond stuk dat bij elke balaanname helemaal lyrisch op de tribune wordt, en die na afloop van een slechte wedstrijd zegt dat het maar een spelletje is. Zo is Sophie niet. Die gaat het er geen eens over hebben, en begint een gesprek over filosofie, het leven en dergelijke. Eerlijk gezegd is dat ook de beste manier om nederlagen te relativeren.

Misschien komt het daardoor dat Jan Vertonghen al twee jaar lang erin is geslaagd om samen met zijn team een inhaalrace succesvol te maken. Wat een power heeft deze man gekregen. Een beer in het veld. Een gentleman buiten het veld. Een man waar je op het veld bang van kunt worden.

Daarom gun je het ‘m als Ajacied, maar ook als Feyenoorder of PSV’er. Niemand die ‘m verafschuwt, op dat ene incident na de bekerfinale na dan. Dat kan gebeuren. Hij is immers maar een mens. En een ongelofelijke goede voetballer.

Jan Vertonghen is de reden om België met Nederland te laten fuseren. Zo’n slimme, sterke en karaktervolle verdediger hebben we in tijden niet meer gehad, hè Johnny?