Korpschef legt de geweldsinstructie nog één keer uit

26-06-2012 16:30

“Wij van korps Rotterdam-Rijnmond hebben moeten constateren dat onlangs een filmpje op het internet is opgedoken. Een filmpje waarin één van onze collega’s een arrestant schopt. Ziekmakend, zo mogen we de reactie van het publiek op het filmpje wel noemen. Wij zijn verbaasd en geïrriteerd dat iedereen zomaar een mening had. Bij de aanhouding is inderdaad geweld gebruikt. Noodzakelijk en onvermijdelijk”, stelt korpschef Frank Paauw. 

“De arrestant gedroeg zich zeer onvoorspelbaar en agressief. Volgens het OM werkte de agente de man met enkele gerichte proportionele trappen tegen de grond. De arrestant, die 30 glazen wodka (!) en bier op had, kreeg toen hij ineen zakte nog een paar proportionele knietjes en trappen in de maag. Geheel volgens de geweldsinstructie. Daarna kon de man in alle rust door de agente in de boeien geslagen worden. Haar collega hoefde de donut niet eens weg te leggen.

Omdat het publiek maar niet wil begrijpen dat agenten naar eigen believen geweld mogen gebruiken, hier nog één keer de geweldsinstructie. Niet in moeilijke ambtenarentaal, maar gewoon zoals wij die aan onze dames en heren Snorremansen voorhouden:

Noodzakelijk
Politioneel geweld is alleen toegestaan indien noodzakelijk. Noodzakelijk om het eigen of andermans vege lijf te redden. Noodzakelijk om het werk er een beetje eenvoudiger op te maken. Noodzakelijk om mensen te bedwingen die moeilijke woorden als ‘wet’, ‘recht’ en ‘pet’ gebruiken. Al moet je altijd eerst proberen om die mensen met een boete en het herhaaldelijk opdreunen van wetten en regels zover te krijgen dat zij zelf als eerste geweld gaan gebruiken.

Proportioneel
Politie-geweld moet proportioneel zijn. Met andere woorden, in verhouding staan tot. In verhouding tot bijvoorbeeld de grootte en het gewicht van de burger in kwestie. Een volwassen toerist die tegen het verkeer in fietst trap je harder dan een protesterende scholier.

Methode
Pak niet meteen uw vuurwapen erbij. De wapenstok is zeer effectief. Ook een welgemikte trap in de ballen kan afdoende zijn.

Papierwinkel
Vul altijd direct uw formulieren in. Dit om uzelf achteraf vrij te kunnen pleiten. Vergeet daarbij niet om eventuele andere bewijsstukken over het hoofd te zien.”

CC-foto: Iijjccoo