Sport

Schaduwzijde van het profvoetbal

26-06-2012 08:52

Vraag een willekeurig hummeltje op straat wat hij later wil worden en het merendeel antwoordt: proefvoetballer. Ja nog steeds. Dat het jochie een maand geleden nog Wesley Sneijder heette op straat en tegenwoordig liever naar de naam Andrea Pirlo luistert, is een detail. Feit is nog altijd dat de meeste mensen het leven van een voetballer als ideaalplaatje zien. En laat die schijn nou eens bedriegen.

Cliché
Het cliché “ik ben nog altijd dezelfde jongen als toen ik zestien was en heb nog altijd dezelfde vrienden” lijkt in veel gevallen een fabel. En natuurlijk zijn er uitzonderingen. Hoewel het overgrote deel van de verwende, overbetaalde voetballers niet anders doet dan uitstralen dat hij een hemels leven leidt, is de schaduwzijde van het proefvoetbal de hel op aarde.

Breno Borges (Bayern München) is zo’n speler die de boel niet op een rijtje heeft. Hij wordt ervan verdacht zijn eigen huis in brand te hebben gestoken, terwijl hij zijn vrouw en kinderen met een mes bedreigde en hen op te sluiten. Hij zou verslaafd zijn aan alcohol en riskeert een lange gevangenisstraf. Een wanhoopsdaad, zeker voor iemand die alles lijkt te hebben wat een man maar begeren kan. Een voetbalcarrière, veel geld, een vrouw, twee kinderen en dus geen zorgen. Die vlieger gaat helaas niet op.

Leven in de spotlights
Een leven in de spotlights is niet voor iedereen je van het. Het geld, de roem en de weelde maken een ander mens van je. Vanuit het verleden zijn voorbeelden te over van spelers die de tol betaalden voor het buitensporige leven dat zij leidden. Legio voetballers raakten in geldzorgen. Glenn Helder deed een zelfmoordpoging en overleefde, voor Robert Enke liep het anders af. Sebastian Deisler en Jacob Lensky vertoefden op een gegeven moment meer in psychiatrische inrichtingen dan op een trainingsveld.

En natuurlijk, een gemiddelde voetballer leeft een ‘zorgeloos’ leven. Op jonge leeftijd veel geld verdienen met iets dat je leuk vindt om vervolgens rustig te kunnen rentenieren of op je dode gemak een kledinglijn te runnen. Puur voor de fun. De gedachte dat zij veel bezitten zonder er iets voor te doen en dús niet mogen zeuren is er een die probleemgevallen als Borges veroorzaakt.

Het is net als met vrouwen in de zomer. Hoe groter de zonnebril, hoe meer er valt te compenseren. Voor zowel de voetballers als deze vrouwen geldt hetzelfde: we mogen onze ogen er niet voor sluiten.

CC foto: Victor van Werkhooven