Bellen met een expert: Pascal Kamperman

28-06-2012 09:00

Iedere avond is verslaggever Pascal Kamperman bij VI Oranje te zien. In het populaire programma van RTL geeft Kamperman een update vanuit Polen of Oekraïne. Hij zat de afgelopen weken bovenop het Nederlands elftal. Nu is Kamperman in afwachting van de apotheose van het toernooi. Tussendoor heeft de verslaggever toch nog even de tijd gevonden om DeJaap te woord te staan.

Wat heb je meegekregen van de problemen bij Oranje?
“De gehele voorbereiding en de twee weken in Krakau heb ik van dichtbij meegemaakt. Wat je kon zien was dat de vorm en de stemming er niet waren zoals in 2010. Aan alles merkte je dat niet helemaal goed zat, al ontkende de spelers dat natuurlijk. ‘Dat ligt aan de media’, zeiden ze. Onzin natuurlijk, want iedereen zag dat er bepaalde spelers apart gingen zitten en dat er irritaties waren.”

Wanneer begon die sfeer naar de buitenwereld toe echt om te slaan?
“Na de tweede verloren wedstrijd tegen de Duitsers begonnen de spelers ook naar buiten toe écht te klagen. Mark van Bommel zei bijvoorbeeld dat ‘de stemming natuurlijk minder was’ en ook Sneijder zei soortgelijke dingen. Dat nu iedereen begint te praten is een logisch gevolg van het slecht verlopen toernooi, al krijg ik daar vanuit hier lang niet alles van mee. Het is in elk geval duidelijk dat er iets zal moeten veranderen bij Oranje. Het probleem is dat Bert van Marwijk dacht het succes van twee jaar geleden te kunnen kopieren, doordezelfde mensen het vertrouwen te geven. Dat is bepaald niet gelukt.”

Wat zou jij veranderen dan?
“Veranderingen zijn onvermijdelijk, je kan niet op deze voet verder. Maar om alles overboord te gooien, zoals sommigen roepen…dat gaat ook te ver. Een aantal spelers kun je in de komende jaren nog heel goed gebruiken en het zou daarom dan ook zonde zijn om afscheid van hen te nemen.”

Tijdens het toernooi weigerde Robin van Persie om met de pers te praten. Inmiddels twittert hij er vrolijk op los.
“Ik zag het ja. Eigenlijk heb ik nooit begrepen waarom hij ons niet te woord wilde staan, maar dat was een afspraak tussen de KNVB en Arsenal. Met z’n Twitteraccount kan hij natuurlijk zélf bepalen wat hij zegt, maar dat is natuurlijk ook zo als ik hem wat vragen stel voor de camera. Het is natuurlijk een beetje minachting naar het publiek als je tijdens zo’n toernooi niets zegt, maar daarna gaat twitteren. Doe dan helemaal niets.”

Tenslotte: wie gaat het EK winnen?
“Ik heb altijd gezegd Spanje, dus daar moet je dan aan vasthouden. Al gaat het niet makkelijk worden. Ze spelen wel oke, maar niet top. Duitsland is natuurlijk ook een echte kandidaat en ik schat hen een stukje hoger in dan de Italianen. Zij komen toch moeizaam tot scoren, in tegenstelling tot de Duitsers. Het gaat in elk geval nog enorm spannend worden.”