Doe eens normaal, van Hintum op haar best

29-06-2012 11:54

Malou van Hintum is de klokkenluider van 2012 op het gebied van de DSM 5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Met haar boek, Doe eens normaal, omschrijft ze wat de gevolgen zijn van de invoering van de nieuwe DSM en ze schrijft over de zin en onzin van psychiatrische diagnoses.

De vlotheid die wij van haar gewend zijn, komt volledig tot haar recht in dit boek. De kritische en scherpe inzichten die ze hierin beschrijft zijn essentieel voor de actuele discussie.
Ze onderbouwd haar stellingen met de wetenschap en zeer ludieke voorbeelden. De basis van de psychiatrische stoornissen worden omschreven in verstaanbare taal. Dit samen maakt het heel tastbaar, juist voor psychologische leken.

Ze geeft haar kritische blik op de huidige samenleving en de overdiagnostisering hiervan. Wat de gevolgen zijn van modeziektes en vergelijkt deze met hoe hier ‘vroeger’ naar gekeken werd. Dat schetst een duidelijke verandering in diagnoses en maakt hierna een voorspelling voor de toekomst.

Dit boek is echt een must-read voor ieder die mee wil praten in de discussie rondom de DSM 5.

CC-Foto: Yair Haklai