Business

Bernd Damme (22), Steijn Pelle (23): beste jonge ondernemers van 2012

02-07-2012 20:32

Ondernemersmagazine Sprout heeft Bernd Damme (22) en Steijn Pelle (23) uitgeroepen tot beste jonge ondernemers van 2012 en ontvingen deze prijs uit handen van Regus CEO Eduard Schaepman. De twee compagnons van Pelliano laten 24 andere genomineerde jonge ondernemers achter zich en hebben nu de titel: ‘Beste jonge ondernemers van het jaar’ achter hun naam staan. Bernd Damme en Steijn Pelle hebben met Adriaan Buyserd en Marin Licina Pelliano in 2011 opgezet. Via een webwinkel en 80+ retailers in 8 landen verkopen zij gehaakte Italiaanse stropdassen, pochets en vlinderdassen. Binnenkort zullen zij ook sjaals, jasjes en pakken aan het assortiment toevoegen.

“Damme en Pelle zijn rasechte ondernemers, ze zien overal manieren om geld te verdienen en samenwerkingen aan te gaan. Weinig ondernemers zouden een handel in gehaakte stropdassen zo kunnen uitbouwen”, aldus Ewald Smits, jurylid en hoofdredacteur Sprout.

De prijs voor de beste jonge ondernemer van het jaar maakt deel uit van de 25 onder de 25-lijst die Sprout ieder jaar samenstelt met de meest veelbelovende ondernemers onder de 25 jaar. Dit jaar is de lijst voor de zevende keer uitgebracht. Eerder stonden o.a. Ben Woldring (Bellen.com), Stacey Rookhuizen (Stacey Records), Omar Munie (Omar Munie) en Danny Mekic’ (Domeinbalie, NewTeam) in de lijst. Deze worden geselecteerd op basis van succesfactoren (omzet, personeel, klanten) en ondernemerschap (ambitie, creativiteit, innovativiteit).

Bernd Damme
Bernd Damme(1990) is er met alles vroeg bij. Als jonge tiener verraste hij minister-president Balkenende al met het aanbieden van zijn profielwerkstuk ‘The New Deal’. Een doorwrochte economische visie voor een nieuwe Gouden Eeuw. Alhoewel nog jong, is hij al een grote speler in de zonnebrillenbranche. Sinds 2006 runt hij Eye-wear.nl en bouwt met zijn handelsgeest een brillenimperium op een doordachte wijze uit in binnen- en buitenland. Zo heeft hij speciaal een shop neergezet voor Porsche (inmiddels verkocht), was zijn bedrijf als eerste met een Facebookstore en is hij de grootste in zijn markt. Daarnaast is hij is met name op het gebied van stimuleren van (jong)ondernemerschap maatschappelijk actief. Sinds 2010 is hij dan ook als vice-chairman verbonden aan de Sagamores Foundation, is hij co-founder van Cravatta Pelliano en e-commerce director bij NewTeam en geeft hij o.a. advies aan het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Damme werd twee keer genomineerd voor de Loey Awards, Sprout Challenger 50 (2011), Elsevier’s 50 talenten van de toekomst, de Studenten Ondernemersprijs en de ’25 onder de 25′ van Sprout (2008). Als bekroning won hij samen met zijn compagnon Steijn Pelle deze award in juni 2012 voor zijn laatste start-up Pelliano en ontvingen zij de titel: ‘de beste jonge ondernemer van Nederland’. Daarnaast is hij inmiddels een veel gevraagd spreker, jurylid en sinds kort lid van het Jonge Denkerspanel van BNR nieuwsradio.

Naast zijn werk studeerde Damme van 2006 tot 2009 International Business Administration aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en is inmiddels begonnen aan een studie Geschiedenis (deeltijd) aan de Universiteit van Utrecht.

Steijn Pelle
Steijn Pelle (1988) is een energieke Nederlandse jonge ondernemer. Of hij nu worteltjes verkocht uit de tuin van vader of een timmerbedrijfje opzette op zijn negende, Pelle zit het ondernemen in het bloed.
Nu – op 23 jarige leeftijd – is hij medeoprichter en Managing Director van het opkomende herenmodemerk Cravatta Pelliano, dat vakmanschap op moderne wijze combineert met Dutch Design. Hun eerste product – de das – wordt wereldwijd verkocht via een innovatief e-commerce platform (Cravattapelliano.com), meer dan 75 herenwinkels in 6 landen en via een eigen City Lounge store aan de Coolsingel in Rotterdam. Zelfs de Italiaanse Vogue en Paul Smith is dit succes niet ontgaan: “keep up the good work, guys!”

Daarnaast is Steijn voorzitter van de Young Entrepreneurial Sagamores (www.sagamores.nl) waarbij hij onder andere de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie adviseerde op het gebied van jong ondernemerschap en studeerde hij Bedrijfskunde aan de Rotterdam School of Management & Saint Petersburg State University. In zijn overtuiging is ondernemend leiderschap de sleutel tot succes. Dit teneinde markten continu wakker te schudden om tot innovatie te komen. Alleen vanuit die visie kan in Pelle’s overtuiging een organisatie of een land als Nederland een nieuwe Gouden Eeuw beleven.

Steijn is door ondernemersblad Sprout uitgeroepen tot één van de 25 meest belovende ondernemers van onder de 25 jaar en won hij met Pelliano een Thuiswinkel Award voor de beste webshop op het gebied van mannenmode. Ook is hij regelmatig op de radiozender BNR te horen als onderdeel van het Jonge Denkers Panel.