Het belang van goede sokken

03-07-2012 12:11

Eén van de meest ondergewaardeerde kledingstukken naast de zakdoek zijn bij uitstek sokken. Hierbij ligt de nadruk op sokken en niet sok. Niet zelden gesignaleerd: een paar sokken die grotesk bij elkaar staan en die vrolijk verenigd werden onder een goed pak. Verkleurde sokken of afgedragen sokken worden helaas ook in alle lagen van de werkende massa gezien. Loop eens een trein  door tijdens de spits -een uitdaging op zich- en kijk hierbij naar beneden. Eerste en tweede klas verenigen zich in sokkenleed. Er zijn verschillende soorten sokken die passen bij verschillende soorten activiteiten en die vooral ook in gescheiden werelden horen. Hieronder een overzicht welke sokken wel en welke sokken niet in een basisgarderobe thuishoren.

Witte sokken zijn winnaars
Op het sportveld wel te verstaan. Niks mis met een goed paar sportsokken in uw garderobe. Juist een goed teken, u zorgt goed voor uzelf en beoefent daarom een sport. Sportsokken zijn bedoeld om in te sporten en nergens anders voor. Nergens wordt hier zo eng mogelijk bedoeld. Niet onder een pak, niet onder een korte broek en ook niet onder een spijkerbroek. ‘Ja maar, niemand ziet toch wat voor sokken ik onder een spijkerbroek draag?’ Ga met uw benen over elkaar zitten, kijk naar beneden en trek uw conclusies.

Vijf paar zwarte sokken
Voor werkdagen raden we zwarte sokken aan. Met zwart bedoelen we ook zwart, dus zonder ‘leuke’ kleurige randjes. Niks zo treurigs als een man in een mooi pak waarbij je een ‘kek’ lila randje ziet wanneer de man gaat zitten. Wanneer je onderscheidend moet zijn door sokken met een randje te dragen is het tijd om eens goed naar je leven te kijken. Less is more in dit geval; dunnere sokken kleden vaak mooier dan dikke exemplaren. Voor elke werkdag een paar voorziet in de basisbehoefte. Als durfal kun je onder een licht zomerpak een lichtgrijze sok proberen. Een sok passend bij het overhemd kan ook goed werken. Bij twijfel; niet doen. Wanneer je kleur gaat toevoegen, let dan ook goed op de kleur van de schoenen. Bovenstaande geldt gedeeltelijk ook voor vrouwen. Draag je een broek op het werk dan is een pantykousje of een zwarte dunne sok de beste keuze. Bij korte laarsjes zie je vaak nog steeds een stukje sok. Draag geen oude sokken of de Winnie the Pooh-sokken die je voor het weekend bewaart. Tenzij je vermoedt dat je baas een diepe bewondering voor de sympathieke beer koestert en het zien van deze gele vriend op jouw sokken gaat helpen bij het functioneringsgesprek dat je de volgende dag hebt.

Weekendsokken
Met een paar sportsokken en vijf paar zwarte sokken ben je er nog niet. Doe in het weekend wat je wil, hou het totaalplaatje van je outfit in het oog. Ga je voor een totaal eclectische look dan kunnen zebrasokken er ook nog wel bij. Blijf je in het weekend graag stijlvol dan blijft de zwarte sok een goed idee. Klinkt misschien wat saai, maar bedenk wel dat de sok hulpmiddel is en niet leidend moet zijn bij je totaalbeeld. Voordeel is dat je nooit meer een sok kwijt bent. Nadeel is dat twee stijlbewuste mensen die samenwonen en qua schoenmaat niet ver uit elkaar liggen soms wat verwarring kunnen hebben over welke sok van wie is. Tips om dit te voorkomen horen we graag.

Sokken voor durfals
Ben je tot hier gekomen en ben je in verwarring omdat je dacht dat deze blog geschreven wordt door fashionista’s -lees blog 1 nog eens goed, foei- en je helemaal niet houdt van stijlvol en saaie zwarte sokken ‘h’llo, mismatch is my middle name’ dan verwijzen we je door naar Marni. Dit modehuis ging een paar maanden geleden de samenwerking aan met H&M dus is wellicht wat te commercieel voor je. Ze laten wel zien hoe sokjes in pumps kunnen werken en hoe verschillende kleuren en stijlen in één outfit te combineren zijn zonder er als een verdwaalde Topper uit te zien.