‘Taeke Taekema moet niet zeiken’

03-07-2012 13:00

Je zal maar Paul van Ass zijn en de keuze van je leven moeten maken. Je moet vier goede hockeyers vertellen dat ze niet mee mogen naar de Olympische Spelen. En niet zo maar hockeyers: mondige hockeyers, hoogopgeleide hockeyers, talentvolle hockeyers. Twee vedetten heb je al wel eens de deur uit gezet. Een totaal mislukte actie en je kreeg alle Nederlandse hulp-hockeybondscoaches over je heen. 

Je had ook niet zo’n goed verhaal met ‘het kappen van bomen’ en het wel selecteren van je, weliswaar talentvolle, zoon. De lat ligt verschrikkelijk hoog: alles minder dan goud in Londen is een slechte prestatie. Maar waarom dan wel Teun de Nooijer en niet Taeke Taekema? De Nooijer is een van de beste hockeyers ooit. Niet voor niets speelt ook hij met nummer 14. De vergelijking is treffend: zijn steekpass met schuinbeweging, zijn rushes en zijn doelpunten op belangrijke momenten. Ondanks wat wilde en spannende krullen minder, is hij ook met stip een van Nederlands populairste hockeyers. Alleen is Teun de laatste tijd wat geblesseerd, rent hij wat minder hard en is afgelopen seizoen ook voor zijn club Bloemendaal niet beslissend geweest.

Dan Taekema. Met zijn heerlijke allitererende naam. Hij werd met zijn club Amsterdam wel kampioen afgelopen seizoen. En scoorde in de belangrijkste wedstrijden van het jaar. Taekema is nog steeds de beste strafcorner specialist van Nederland. Hij scoort bijna in iedere interland dankzij het goede aanvallende spel van zijn medespelers die een strafcorner versieren. Taeke rent ook wat minder hard en maakt iedere wedstrijd wel een slordigheidsfoutje met verdedigen.

Beiden heren worden een dagje ouder. Lopen minder, spelen minder. De Nooijer is een hockeyende legende. Taekema een statistisch strafcornerkanon. Ja, voor Paul van Ass een rotkeuze.

Maar… waarom dan niet Taeke en wel Teun?

Het antwoord ligt dus psychologisch en dus in de kleedkamer. Waar De Nooijer introvert is, is Taekema extravert. Waar Taekema soms een foutje maakt, is De Nooijer soms niet te begrijpen voor zijn medespelers. Maar dat foutje van Taekema eens per wedstrijd komt hem duur te staan. Dat foutje wordt afgestraft in de kleedkamer, omdat daar jongens op de bank zitten die ook een strafcorner erin kunnen slepen. En als Taekema verdedigend niet mee kan, dan hoeft hij ook niet mee naar Londen.

Nu is Taekema boos en wil hij een mediastilte. Hij piept en zucht dat hij in Londen nog zeven strafcorners in had kunnen en willen slepen. Maar Paul van Ass gunt het hem niet. En terecht. Je kan het alle hulpbondscoaches toch niet aan doen dat door een foutje van Taeke de halve finale niet wordt gehaald. En let op deze voorspelling. Onze De Nooijer gaat straks in Londen met een onnavolgbare actie het Nederlands hockeyherenteam wél naar de halve finale schieten. Want zonder zulke acties krijgt Taekema ook niet zijn strafcorner en staat het Nederlands elftal helemaal stil. Maar goud? Dat wordt hopen op een ultieme teamprestatie. Maar dan wel met De Nooijer.