Concert at Sea is uit de kinderschoenen gegroeid

04-07-2012 09:02

Afgelopen weekend  was de Brouwersdam alweer voor de zevende keer omgebouwd tot een Zeeuws festivalterrein.  Twee dagen lang werd Zeeland bevolkt door zo’n 40.000 toeristen uit heel Nederland. Festivalgangers met een missie, deze editie tot een groot feest te maken na de afgelaste versie van vorig jaar. “Het was vorige week regelmatig de billen bij elkaar knijpen tijdens het volgen van de weersvoorspellingen” aldus Paskal Jacobsen. Maar de vuurtoren en het reuzenrad  zijn weer opgebouwd, want de wind bleef rustig voor Zeeuwse begrippen. En het mag gezegd worden, het weekend is een groot feest geworden. De organisatie wist zich dit jaar te overtreffen als nooit tevoren. Aan alles was gedacht, de sfeer zat er goed in.  Concert at Sea is uitgegroeid tot een volwassen festival.

Concert at Sea probeert al, sinds haar eerste jaar, de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden. Je kunt dan al snel denken aan een geitenwollensokken festival met organisch voedsel waar alle bezoekers stoned op een veldje liggen, maar het is alles behalve dát. De variatie aan eten is zo groot dat de keuze wat te eten zwaar wordt bemoeilijkt. Een mobiel oplaadpunt zorgt dat de bezoekers, geheel kosteloos, geen moment zonder mobiele telefoon hoeven te doen dit weekend. Wie even geen zin heeft in de optredens, op een van de twee podia, kan uitrusten of dansen in de silent disco welke is ingericht als een lounge vol zitzakken. Er staan zo veel Wc’s op het terrein dat lang wachten niet nodig is. Het zijn geen dixies maar heuse toiletten die doorspoelen. Schoon lijkt zelfs het codewoord voor de sanitaire voorzieningen. En hoewel dit allemaal mooi meegenomen is, is er niemand die voor een schone WC naar een festival gaat natuurlijk.

De line-up is, voor mensen met een brede muzieksmaak, om van te smullen. Sinds twee jaar wordt afgetrapt met Cover at Sea. Covers gezongen door verschillende artiesten die er samen een waar feestje van weten te maken. De sfeer zit er meteen goed in. De rest van de vrijdag avond brengen Acda en de Munnik, van Velzen en The Golden Earring een staaltje muziek waar een puntje aan gezogen kan worden. Hoewel de muziek bij vlagen zo hard stond dat vrezen voor gehoorbeschadiging niet overdreven is, was de avond voor iedere leeftijdscategorie bevredigend.

Ook de zaterdag line-up is divers, maar toch erg goed. Onder andere Trijntje Oosterhuis, Waylon, Go Back to the Zoo, De Dijk, Ilse de Lange, The Baseballs en natuurlijk grote organisator Bløf zetten een programma neer waardoor de twee uurtjes regen in de avond voor lief worden genomen.  Lichtelijk geëmotioneerd bedankt Paskal Jacobsen zijn publiek keer op keer tijdens de toegift die langer duurt dan hun eigenlijke optreden. “Het is alsof alle bezoekers een grote familie zijn” schreeuwt hij. En hoewel dat wellicht wat ver gaat, kan wel gezegd worden dat de sfeer zeer gemoedelijk is, iedereen vrolijk is en mensen elkaar een hoop gunnen tijdens dit weekend. Tot nu toe wist de organisatie ieder jaar een beter festival neer te zetten dan het voorgaande jaar. Als deze lijn zich voort zet, zijn de verwachtingen voor volgend jaar hoog. Hoeveel beter kan het nog worden dan dit?