Leven

Is Moszkowicz een belastingontduiker?

04-07-2012 19:31

Wat krijgen we nu, Mr Moszkowicz gaan we een principe-zaak maken van een poging om te weinig belasting te betalen? De bekende stafpleiter heeft van de Deken van Advocaten een standje gekregen omdat hij voor 1 miljoen euro aan contanten van zijn criminele clientele heeft aangenomen. Dat mag in uitzonderlijke gevallen, vindt De Deken, maar niet op de grote schaal die Moszkowicz zichzelf permitteert.

De raadsman verdedigt zich met het argument dat hij uit hoofde van zijn functie niet hoeft te vertellen van wie hij kasbetalingen ontvangt. Prima argument, maar Mosko gaat voorbij aan het tegenargument dat zelfs ook hij belasting  moet betalen over cashinkomsten.

In Het Parool haast de RTL-Boulevard-jurist zich te zeggen dat de betalingen ‘niet om zwart geld’ gaat. Fijn, dat we dat weten, maar ook dat is niet de kwestie. De zaak is: waarom heeft de advocaat de cashinjecties überhaupt niet gemeld? Althans, pas nadat de fiscus een onderzoek instelde na publicaties van NRC over deze kwestie?

Zoals elke onderdaan van de Nederlanden de fiscus achter zich aan krijgt als hij geen vennootschap- en/of inkomstenbelasting betaalt, of zijn BTW-penningen niet afdraagt, lijkt Moskowicz zichzelf een fiscale status aparte toe te willen kennen.

Dat Jan Loorbach, de landelijke Deken van de Orde van Advocaten, zich stoort aan de contante betalingen is gezellige informatie voor een duf juristendebat, veel erger is dat de belastingjongens zich zo stil houden.

Waarom kon Moszkowicz jarenlang zonder het te melden kaspoen incasseren, en elke andere burger niet? Dat antwoord is nog steeds niet gegeven. Moszkowicz ontkent zelf structureel te weinig inkomsten te hebben opgegegeven, maar de belastingdienst slaat hem toch voor een miljoen euro aan voor de periode 2003-2006. De blauwe enveloppen brigadiers verdenken hem ervan toch minder secuur te zijn dan hij beweert, en vorderden bij de glamouradvocaat al een naheffing van 136.000 euro. Om die te kunnen betalen moest Moszkowicz een hypotheek nemen op zijn pand aan de Herengracht.

Tja.  Dat heeft niet zoveel met principes te maken, als wel alles met een poging om jezelf boven de wet plaatsen. Iedereen betaalt belasting (helaas), of je nu contant of giraal wordt beloond.

Ook gij, Bram.