ThePostOnline

Tanks liever in Drenthe dan in Indonesië

04-07-2012 13:41

Wat waren ze er als de kippen bij en wat konden de geluiden niet herkenbaarder, gemakzuchtiger en op de persoon gespeeld zijn. De PvdA zou draaien, Samsom zijn eerste test als toekomstige premier verpest hebben en de partij zou de werkgelegenheid – het stokpaardje van de sociaal-democraten – vergeten om electorale redenen. Maar Elsevier Holman en de VVD vergeten dat het verkopen van tanks aan Indonesië wel eens nare gevolgen voor de mensenrechten zou kunnen hebben. Vrijheid en veiligheid, waren dat geen rechtse issues?

” Noem het pragmatisme, noem het de kennis van nu, maar niemand zit te wachten op partijen die niet bijdraaien.

Elsevier spint de boel als Balkenende en verwijt Samsom te draaien. Samsom had zich af moeten vragen waarom er wel oorlogsbodems aan Indonesië verkocht zijn. Het getuigt niet alleen van weinig creativiteit, maar is bij nader inzien ook niet bijzonder doortastend. Ik kan geen politieke partij bedenken die precies dezelfde agenda heeft als in de jaren ’00 van deze eeuw. Een dergelijke agenda zou niet alleen achterhaald zijn – we hebben immers te maken met andere issues – maar getuigt ook van een starheid die lastig te rechtvaardigen is. Wilders schoof economisch gezien naar links, D66 doet wat pasjes naar rechts en de PvdA meent nu dat Indonesië niet het lieverdje van de klas is. Noem het pragmatisme, noem het de kennis van nu, maar niemand zit te wachten op partijen die niet bijdraaien.

Tenzij die partijen natuurlijk van je verwijderd raken. De verbolgen reactie van de VVD is logisch. Het demissionair kabinet had het plan om de tanks te verkopen om goede sier te maken met extra bezuinigingen. GroenLinks meende echter dat deze bezuinigingen niet over de rug van de mensenrechten van de inwoners van onze voormalige kolonie mogen gaan. Dat de PVV slechts afziet van de verkoop omdat er moslims in Indonesië wonen en de dienst uitmaken is kortzichtig. Men zou verwachten dat Wilders meer tijd heeft gehad om een duidelijk, helder en gefundeerd standpunt te formuleren, aangezien hij dit weekend blijkbaar ook niet in gesprek met zijn fractiegenoten was. De PvdA was de laatste hoop van de liberalen en christendemocraten, maar dat Samsom een stap naar links gedaan heeft en niet te paaien is voor een tankdealtje mag geen verrassing heten voor Buma en Rutte. De bash van het demissionair kabinet is dan ook de grootste verkiezingspraat.


” Het enige wat ons onderscheidt van absoluut gewetenloze kapitalisten is dat we er zo nu en dan een morele agenda op na houden in ons handelscontact. “

Hoewel ik Holman bewonder om zijn meedogenloze pen, sloeg ook hij vandaag de plank mis. Het spelen van de morele kaart – het is een fijne term – zou een goed gevoel geven, maar ons miljoenen kosten. Toen ik het las dacht ik aan de tachtigjarige oorlog. Mij is ooit wijs gemaakt dat we toen kogels verkochten aan de Spanjaarden. Soms is de realiteit genoeg voor een columnist. Het enige wat ons onderscheidt van absoluut gewetenloze kapitalisten is dat we er zo nu en dan een morele agenda op na houden in ons handelscontact. Dat lijkt me allesbehalve een schande. Behalve dan dat die morele agenda slechts zo nu en dan een rol speelt.

Het is lang geleden dat ik iets hoorde over Indonesië. Mensenrechtenkwesties spelen niet als ze niet tot de verbeelding spreken, niet actueel of bizar zijn. Het moet een paar jaar geleden zijn geweest, toen ik Jan Heemskerk hoorde vertellen over het drama van een Playboy in Indonesië. Zonder bloot zoals we dat hier kennen, maar met schaars geklede dames en de verrassend aardige interviews en de nodige lifestyle. De redactie kreeg te maken met aanvallen van het Islamitisch Verdedingsfront FPI en de hoofdredacteur werd zelfs getrakteerd op een gevangenisstraf van twee jaar. Hij is gelukkig al een jaartje vrij.

” Samsom bewees vandaag de premier van alle Nederlanders te kunnen worden door de rechtse issues veiligheid en vrijheid van burgers waar ook ter wereld voorop te stellen. “

Ik heb geen idee of er een verband bestaat tussen het accepteren of gedogen van pornografische tijdschriften door een regering en de veiligheid van burgers en minderheden, al lijkt me een samenhang tussen deze zaken niet totaal ondenkbaar. Het ligt voor de hand dat een land dat geweld tussen burgers bestrijdt ook geen geweld tegen haar burgers gebruikt. Daar is echter geen enkele aanwijzing voor in Indonesië. Samsom bewees vandaag de premier van alle Nederlanders te kunnen worden door de rechtse issues, veiligheid en vrijheid van burgers waar ook ter wereld, voorop te stellen.