Leven

GEFELICITEERD! U wordt allemaal werkloos

05-07-2012 12:12

Hoera! U heeft het maar mooi getroffen als hoogopgeleide zonder alle fijne geneugten des studielevens die de generatie voor u wel had maar met langstudeerboete. Net als de generatie voor de generatie voor u (voor pabo-scholieren: dat is dus twee generaties geleden, zeg maar die in de jaren tachtig studeerden) heeft u zo goed als geen uitzicht op een baan. Laat staan een vaste baan. Laat staan een vaste baan met de mogelijkheid een hypotheek te lenen en een degelijk pensioen op uw 65ste. Oftewel: you are fucked!

Want net als in de jaren tachtig vorige eeuw (schoudervullingen, krakers, kutmuziek, linkse demonstraties, Doe Maar, De Russen Met Atoombom) raken hoogopgeleiden massaal aan de bedelstaf. Vooral niet-beta studies (hoogstwaarschijnlijk het soort van studie wat u dus studeert) zijn zinloos. Psychologen, filosofen, taalkundigen, antropologen, communicatiewetenschappers, bedrijfcommunicatiewetenschappers (haha), bedrijfskundigen en al helemaal afgestudeerden aan een moderne masteropleiding als “journalistiek” mogen uitzien naar zeker tien jaar van gratis stage lopen, bedelen en in de prostitutie werken. Of een webshop beginnen.

Nu was al lang bekend dat InHolland hbo-opleidingen als Media & Entertainment Managment of Vrijetijdskunde een 100%-werkloosheidsgarantie bieden. Maar dat ook de academicus het nu serieus zwaar gaat krijgen is wetenschappelijk bewezen.

Dat betekent tegelijk dat de baantjes die er nog zijn (op hbo- en zelf mbo-niveau) zullen worden ingepikt door academici. Inclusief de stageplekken.

Te zuur: academici aan de bedelstaf (of in de prostitutie), hbo’ers en mbo’ers gedegradeerd tot officiele onderklasse waar niemand nog iets mee te maken wil hebben.

De enige oplossing om aan een revival van de jaren tachtig te ontkomen is een beta-studie gaan volgen of, op hbo/mbo niveau, te kiezen voor iets in de zorg. Maar u kunt natuurlijk ook lid worden van de plaatselijke D66.