Hilarische geheimtaal levert wielersport niets op

05-07-2012 21:00

Jaha Tourvrienden, die dekselse durfals denderen weer door Frankrijk, en dus is het lachen geblazen voor de taalliefhebber. Hihi, De Mart zei “klits klets klandere”. O LOL, Maarten riep “stoempen”! Hét Tourwoord van dit jaar is nu al bekend: “trein” (hahaha), met een schier oneindig aantal variaties: treintje, luxetrein, dieseltrein, sneltrein, stoomtrein, stoptrein, boemeltje en ga zo maar door!

Toegegeven, ik kijk graag naar de Tour en ga zoals velen helemaal op in de taalvirtuositeit van de commentatoren. De stroom aan wieleruitdrukkingen en vaktermen is lekker onderhoudend tijdens de veelal oersaaie ritten. Althans, voor ingewijden.
Is het wel handig om het hoogtepunt van de wielersport jaar in jaar uit als een soort stamkroeg voor kenners te verslaan? Gaan er daardoor meer jonge mensen naar fietsen kijken of ineens, ik noem iets geks, enthousiast wielrennen? Nee.

Minder kermis, meer kennis
Natuurlijk, elk wereldje kent zijn eigen codes, rituelen en jargon. Daar doe je niks aan. Toch bekruipt mij soms het angstige gevoel dat de talloze Tourmedia een relatief klein, in zichzelf gekeerd cirkeltje tot in het belachelijke aan het uitvergroten zijn. Gevolg: het zwaartepunt komt steeds meer op het kermiselement en het o zo glorieuze verleden te liggen, in plaats van op de uitleg over de wielersport zelf. En dat is jammer, want het succes van een sport ligt in de eerste plaats bij het bereiken van jongeren. Die hebben de toekomst.

Wielrennen is in potentie een laagdrempelige, brede volkssport. Ik ken geen Nederlander zonder fiets. Toch klopt er iets niet. Want hoeveel leden heeft de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) nou eigenlijk? 30.000? Is dat niet een beetje weinig voor fietsland nummer één?

Misschien is het teveel gevraagd. Maar, beste NOS, RTL en andere Tourmedia, mogen we in al die honderden uren Tourverslaggeving wat minder gekte en iets meer duiding over wielrennen horen? Minder nadruk op wijndrinkende studiogasten, en meer uitleg over de techniek achter de fiets? Minder geheimzinnig Tourdialect voor ouwe lullen, en meer begrijpelijk Nederlands voor mogelijk enthousiaste leken?

Als dat lukt, weet ik zeker dat de wielersport in Nederland weer helemaal gaat lopen. Als een trein.