Religieus besnijden, daar komen we samen wel uit

10-07-2012 17:00

Godsdienstvrijheid, het is toch de Johan Vlemmix onder de persoonlijke vrijheden. Altijd goed voor een potje ROFLOL, maar dan alleen omdat het anders zo’n treurige zaak is. Religieuze vrijheden zijn bovendien – net als Johan Vlemmix – immer tegendraads. Waar de gemiddelde gelovige het liefst zo veel mogelijk in regels probeert te vangen, om zichzelf en het mietje dat zich God noemt te beschermen tegen elke mogelijk kwetsende uiting, daar is alles geoorloofd als het om de godsdienstvrijheid gaat. Onverdoofd slachten aan banden? Staatsinmenging! Besnijdenis verbieden? Kom niet aan ‘onze religieuze vrijheden’! 

Daar staat tegenover dat de vrijheidsliefde van liberale atheïsten plotsklaps erg bekoeld lijkt als het om religieuze vrijheden gaat. Met sardonisch genoegen worden wetten en regels voorgesteld, die tot doel lijken te hebben om hunnie ook eens een poepie te laten ruiken.

Haram
Ik ken dat gevoel wel. Soms zou je religieuze ver- en geboden om willen draaien. Verplicht varkensvlees op vrijdag voor moslims: “Zo doen wij dat hier, Haitham. Als je vindt dat varkens haram zijn, ga je maar op zoek naar een land waar de hygiëne er sinds de zevende eeuw níét op vooruit gegaan is.” Homo-erotische opvoeding voor Katholieken: “Goedemorgen meneer Simonis. Gunther is er weer om u in te wijden in de geneugten van Gods liefde. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, die van u steeds minder.”

Harmoniemodel
Maar dat kan natuurlijk niet. Dat snap ik ook wel. Bovendien ben ik van het harmoniemodel. We moeten allemaal een beetje geven en nemen.

Daarom kom ik met een praktische oplossing voor het besnijdenisdebat. Met oog voor de rituelen van de gelovigen, én voor de lichamelijke integriteit van hun nog ongelovige kroost. Tolerant als wij zijn, staan we het besnijden oogluikend toe. Op één voorwaarde. Dat jongens die op latere leeftijd vinden dat zij tegen hun wil besneden zijn, hun besnijders met terugwerkende kracht ook mogen besnijden. Als de besnijder al besneden is, mag het mes in een ander deel van het voortplantingsorgaan gezet worden. De eikel bijvoorbeeld. Of de ballen.

Benieuwd hoe zwaar die godsdienstvrijheid weegt als je eigen ballen op het spel staan.