Minister wil Rabobank nationaliseren; Wielerploeg ‘too big to fail’

11-07-2012 19:00

Minister De Jager treft voorbereidingen voor het nationaliseren van de Rabobank wielerploeg. Dat melden bronnen rond het Ministerie van Financiƫn. Volgens experts is het bankteam too big to fail en moet de minister snel ingrijpen. Verschillende afdelingen van Rabobank zijn in de afgelopen week al ten val gekomen. Een grootscheepse reddingsactie van de staat moet voorkomen dat de hele bank ten onder gaat.

De huidige crisis bij de bank is veroorzaakt door een scheefgegroeide bonuscultuur en giftige activa (subprime renners) die de balans in het team verziekten. Bovendien zou er te weinig toezicht zijn geweest op enkele complexe sportieve producten, de zogenoemde CDO’s (Chokers, Droppers en Obstructers). Daarmee heeft Rabobank al een jasje uit gedaan. Nu beoordelaars als UCI en ASO hebben gewaarschuwd de triple A rating van Rabobank af te waarderen, zit de ploeg helemaal met het hol open. De enige uitweg lijkt een kapitaal injectie door minister De Jager.

De minister wil niet bevestigen dat een nationalisatie wordt voorbereid, maar zegt zich ‘in algemene zin zorgen te maken om de stabiliteit van Rabobank’. “Met het failliet van het Nederlandse voetbal vorige maand kunnen we ons geen double dip veroorloven”, aldus De Jager. “Het consumentenvertrouwen is tot een dieptepunt gedaald. Mensen weigeren op te draaien voor de exorbitante salarissen die in de sportsector worden verdiend, zonder dat er verantwoordelijkheid wordt genomen. Aan deze surplace hebben we niets. Er moet iets gebeuren.”